Marcel's Blog

Web Endpoint Status checks

Veel gehoorde opmerking over Windows Azure gaan over Monitoring van je spullen. Het gaat dan niet over monitoring van de hardware, want dat wordt geregeld door het platform zelf. Maar over het beschikbaar zijn van je service (website, virtual machine, cloud service).

Sinds kort is daar een nieuw feature voor gelanceerd. Met deze feature kun je je End points (datgene wat jouw dienst eigenlijk doet) periodiek laten controleren van meerdere Microsoft Windows Azure locaties.

Bij Virtual Machines / Websites / Cloud Services zit het onder de Configure tab en vind je de resultaten op het Dashboard. Op het Dashboard zie je dan dit:

endpoint01

Als je dan op homepage (zelf ingestelde naam) klikt, dan krijg je een pop-up met de resultaten. Voor iedere call back kun je dan zien hoeveel ms het geduurd heeft.

endpoint02

Op de configure kun je een end point monitoring check instellen door het volgende scherm in te vullen.

 endpoint03

Nu moet er nog iets komen, dat je niet perse naar de Management portal hoeft om deze statussen te zien.

Happy monitoring.

Backup on Windows Azure

Windows Azure is gebouwd op het fundament dat services en applicaties nooit door hardware falen onbereikbaar zijn. Het Windows Azure platform is zo gemaakt, dat het self healing is. Jouw website draait op een server en mocht de fysieke hardware stuk gaan, dan zal het platform ervoor zorgen dat je website naar een andere fysieke server verplaatst wordt. Bij virtual machines en Cloud Services moet je dan wel minimaal twee instanties beschikbaar hebben.

Veel mensen die ik spreek vinden dat een geweldig mooie manier, maar maken zich toch nog zorgen. Wat nu als gebruikers per ongeluk dingen doen, wat kunnen we daarmee doen? Ik wil niet een hele discussie houden over backups en onze huidige service georiënteerde systemen, door de aaneenschakeling van services is een gedeeltelijke backup/restore niet echt goed te doen.

Op het Windows Azure platform is sinds een tijdje een mogelijkheid om de data uit een SQL Database te exporteren naar een DACPAC. Deze DACPAC kun je dan op Storage laten landen. Meer info staat op deze blogpost http://blog.marcelmeijer.net/2011/09/15/sql-azure-dacpac-import-en-export-data

Geweldig natuurlijk, maar hoe kan ik dat nu periodiek laten gebeuren. Met Mobile Services is er inmiddels ook een Scheduler op het platform, maar dan moet je een deel zelf scripten.

Sinds kort is er een nieuwe preview functie beschikbaar voor SQL databases. Het exporteren van een database is nu te automatiseren.

dbexport01

Als je kiest voor Automatic, dan moet je de volgende gegevens invullen.

dbexport02

Op deze manier kun je zonder tussenkomst van mensenhanden een periodiek export mogelijk maken. Deze exports worden ook op Storage gezet. Als je dan data terug moet halen, dan kun je in een andere Database instantie een import van de geëxporteerde DACPAC doen.

Voor Virtual Machines is ook een oplossing, daarover later meer.

Weer een mooie toevoeging aan het platform.

Windows 8.1 goodies

Het is een beetje afhankelijk van welke versie van Windows je eerst had of je Windows 8 erg prettig vindt. De sentimenten lopen uiteen, de ene vindt het geweldig en de andere vindt het niks. De tegenstanders vinden het meestal niks omdat een aantal bekende handelingen op een andere plek zijn terecht gekomen. Windows 8 heeft focus op touch. Deze handelingen kunnen ook prima met een toetsenbord of muis gedaan worden, maar de hints zijn minder duidelijk.

De gratis upgrade naar Windows 8.1, maakt een deel van de nadelen ongedaan. Het geweldig vinden lost deze update niet op ;-) Hoewel de layout qua Tiles terug te vinden is op ieder Microsoft powered device: tablet, phone, xbox en PC. Als je Windows 8 al geïnstalleerd hebt, dan kun je gratis over naar Windows 8.1. Via de Store kun je de update downloaden en installeren.

Wat node gemist werd, was de Start button. Feitelijk is de toets nooit van je toetsenbord weggeweest, maar op de balk stond hij even niet. Hij is terug. Groot verschil tussen de vorige Windows varianten was, dat ons startmenu vervangen is met een plat geslagen startscherm. Het bureaublad is niet meer het middelpunt. Veel Windows gebruikers hadden allerhande shortcuts op hun bureaublad staan, nu zijn deze shortcuts min of meer vervangen door levendige tiles op een Start pagina. Met als extra toevoeging de shortcuts kunnen dynamisch van inhoud veranderen en een bepaalde meerwaarde mee gegeven worden zoals grootte etc. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en misschien ook wel een kwestie van wennen. Begin je toch liever met je bureaublad? Met Windows 8.1 kun je weer booten naar het bureaublad.

Maar er zitten heel veel meer mooie dingen in.

Zo is de integratie met SkyDrive enorm verbeterd. Dat merk je vooral ook op een Surface RT. De werkwijze op een normale PC of een tablet is nu meer gestroomlijnd en meer onderdeel van het operating systeem.

28-10-2013 20-28-45 Screenshot (6)

Om bij het Control Panel te komen kun je op de desktop ook weer een Rechtermuisklik doen op de Start button. Ook een Command Prompt kan op deze manier (ik gebruik WIN-Q Command vaker). Het Control Panel is nog wel uitgebreider dan de PC Settings. De PC Settings zijn wel verdiept en ook meer gesorteerd. Het ziet er nu cleaner en netter uit.

 28-10-2013 20-29-35 28-10-2013 20-30-06

Waar je in de vorige versie van Windows 8 nog gebruik moest maken van een Registry hack om 5 ipv 3 rijen met tiles op je Start scherm te krijgen. Nu kan dat netjes vanuit de PC Settings. Mits je videokaart voldoende capaciteit heeft. Kijk naar de setting bij More Options: Smaller of Default.

De default setting:

Screenshot (1) Screenshot (3)

De smaller setting:

Screenshot (2)Screenshot (4)

Als je nog Windows 8 gebruikt, dan zijn er zeker nu redenen om de update te installeren. Als je nog geen Windows 8 gebruikt, dan zijn er ook evenveel redenen om over te stappen.

Have fun!

Windows Azure Portal Enhancements 2013-11

Aan de Windows Azure portal wordt stevig gewerkt, dan merk je aan de verschillende verbeteringen en aanpassingen. Het begint al met de het inloggen. Als je naar https://manage.windowsazure.com gaat zie je de eerste verandering. Voorheen ging de portal er default vanuit dat je wilde inloggen met een Microsoft account. Als je wilde inloggen met je Office 365 account (Organizational Account), dan moest je op een obscure link links in het plaatje klikken. Het inlog scherm veranderde dan in een Office 365 inlog scherm.

Nu krijg je een clean en leeg scherm met een invoerveld. In dit veld tik je een e-mail adres in. De portal gaat dan zelf zoeken welk soort account het is (Microsoft of Organizational). Als je terugkomt op de portal, dan krijg je onderstaande scherm te zien. Je kunt dan op een eerder gekozen inlognaam klikken.

11-11-2013 11-30-36

Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger.

Als je een nieuwe Virtual Machine wilt aanmaken vanuit de gallery, dan valt het op dat de verschillende images netjes gegroepeerd zijn. Zo staan de Microsoft versie bij elkaar, netjes naar de Oracle images en de Linux varianten. Dat maakt het zoeken en selecteren een stuk eenvoudiger.

11-11-2013 11-18-40

Een nieuwe optie is het MSDN vinkje aan de onderkant. Deze is alleen aanvinkbaar als je Windows Azure subscription gekoppeld is aan een MSDN account. Als dat het geval is, dan krijg je mogelijkheid om een VM met Visual Studio te maken.

11-11-2013 11-18-52

11-11-2013 13-27-42

Onder het MSDN vinkboxje staat ook nog een vinkbox Supported. Ook deze is erg handig. Op Windows Azure worden geregeld ook Preview of Evaluatie images geplaatst door Microsoft. Dit biedt de mogelijkheid om alvast kennis te maken met versies die komen gaan. Met dit vinkje beperk je je keuze tot de gesupporte versies.

 11-11-2013 11-19-10
11-11-2013 11-19-18

Ander mooi ding. Als je Windows Azure subscription gekoppeld is aan een MSDN account dan horen daar een aantal credits bij. Kijk hier voor de exacte voordelen. Deze credit zijn redelijk ruim, maar voorheen moest je naar je billing toe om te zien hoe veel je had verbruikt. Nu kun je dat in een oogopslag zien.

11-11-2013 11-17-35

 11-11-2013 11-25-15

De cloud is voortdurend in beweging en veranderingen volgen elkaar snel op. De release cycles zijn veel sneller.

Happy Windows Azure!

Windows Azure tools 2.2

Iedere zoveel tijd komt er een nieuwe versie van de Windows Azure tools for Visual Studio aan. Met de komst van een nieuwe versie van Visual Studio was er een update moment. Deze keer is de update niet zomaar oppoetsen van de vorige, maar zitten er weer juweeltjes van toevoegingen in. Overigens is er ook een 2.2 voor Visual Studio 2012.

Deze keer is het proces om je Windows Azure subscriptions te beheren in je Visual Studio omgeving flink aangepakt. Bij de vorige versies van de Windows Azure Visual Studio tools moest je een .publishsettings xml file downloaden (op https://windows.azure.com/download/publishprofile.aspx). In deze file stonden dan alle gegevens van je subscriptions.

Door dit bestand te importeren in Visual Studio werd de Server explorer gevuld met de juiste subscriptions etc. Het downloaden van de file en importeren was een hele verbetering, maar de gegevens stonden in een bestand en deze vergaten we weer weg te gooien.

Met deze versie (2.2) van de tools is dit proces mooier gestroomlijned.

In de Server explorer kies je uit rechtermuisklik menu voor “connect to Windows Azure” op de Windows Azure node.

28-10-2013 19-58-47

Je krijgt dan een login scherm en je logt in de gebruikersnaam/wachtwoord combinatie van de Windows Azure subscription die wilt gebruiken.

28-10-2013 19-58-07 29-10-2013 16-19-14

Daarna krijg je een overzicht van de subscriptions gekoppeld aan dat ID.

28-10-2013 20-03-58

Visual Studio gaat dan even ratelen en zal alle Windows Azure resources behorend bij deze subscriptions laten zien.

 28-10-2013 20-04-54 28-10-2013 20-05-03

Super handig en veel gebruikers vriendelijker.

Have fun met Windows Azure!

Surface 2 vs Surface RT

Toen de Surface RT verkrijgbaar was in Duitsland heb ik er een besteld. Ik heb de Surface met heel veel plezier gebruikt. De verschillen met een Surface PRO of een Windows 8 laptop zijn duidelijk. Op een Windows RT kun je geen desktop apps installeren (bijvoorbeeld Visual Studio). Je kunt er alleen applicaties uit de Windows Store installeren en gebruiken. Verwarrend is wel dat beide Windows RT en Windows 8 een desktop kennen, dat schept verwachtingen en daardoor verwarring. Voordeel van de Surface RT is wel dat er een gratis versie van Microsoft Office op staat. Met de komst van Windows 8.1 is er nu ook Outlook beschikbaar.

Een Surface RT is in mijn ogen een perfecte concurrent van een Android device of een iPad. En zo moet je hem ook gebruiken. Anders gezegd het is een kitchen table device, een apparaat dat je snel pak als je effe iets wilt opzoeken op internet of een van de vele beschikbare gespecialiseerde apps wilt gebruiken. Anders dan zijn concurrenten is de Surface door zijn inlog mogelijkheden wel persoonsgebonden.

Sinds kort is er een opvolger van de Surface RT, deze heeft Surface 2. Er zijn een aantal verschillen met de voorganger. Zo is de hardware van de Surface 2 verder opgekrikt. De scherm resolutie is nu 1920x1080. Maar ook de kleur is aangepast, van zwart naar grijs.

IMG_0369

Dat is niet het enige. De Surface 2 is ook iets lichter geworden. Dit is weliswaar geen geijkte weegschaal, maar het verschil is duidelijk.

 IMG_0372 IMG_0370

De steun kan nu in twee standen geplaatst worden, daarmee komt het scherm net iets schuiner te staan als je hem op je schoot hebt liggen.

IMG_0374 IMG_0375

Kortom Surface 2 is een duidelijke upgrade van Surface RT als je kijkt naar de hardware specificaties. Met de komst van Windows 8.1 zijn beide device nog beter geworden. En een Surface RT is absoluut niet slechter dan een Surface 2.

Windows Azure Visual Studio Tools 2.1

Met de nieuwe versie van de Windows Azure SDK en Tools 2.1 heeft Windows Azure zijn eigen plekje veroverd in Server explorer. Om eerlijk te zijn, dat werd ook wel tijd. De server explorer maakt het voor de ontwikkelaar mogelijk om Visual studio niet te verlaten tijdens zijn ontwikkel werkzaamheden. Op deze manier kan hij efficiënt met zijn tijd om gaan en geen tijd te verspillen met het switchen tussen verschillende programma’s/tools.

19-8-2013 21-41-15

Oké, niet helemaal nieuw. Van het Windows Azure platform hadden Cloudservices en Storage al ingangen. Maar nu zijn ze samengevoegd en netjes onder elkaar gezet. Alle componenten van Windows Azure onder een kopje. Met uitzondering van Windows Azure Websites die staan wel los van de rest.

Je Windows Azure websites kun je nu dus ook vanuit de vertrouwde omgeving van Visual Studio benaderen en settings aanpassen.

 19-8-2013 22-06-37

 19-8-2013 22-06-55

 19-8-2013 22-08-13

Wel nieuw is, dat je Virtual Machine nu rechtstreeks vanuit de Server explorer kunt benaderen. Je kunt dus nu zonder eerst naar de portal te hoeven vanuit Visual Studio een remote desktop connection maken.

 19-8-2013 22-05-30

 19-8-2013 22-05-46

Hoe gaaf is het dat Microsoft de extensibility van het Windows Azure platform ook inzet voor haar eigen tools. En als zij het doen waarom jij niet?

LEAP Motion: another way of touch

Als sinds de eerste computer maken we gebruik van toetsenborden. Oke, de allereerste computers werden bedient met schakelaars. Maar al snel daarna komen toetsenborden en dat ding is dan ook niet meer weg te denken bij een computer. Als de grafische user interfaces haar intrede doet, komt er een nieuw fenomeen om de hoek kijken. Door ene Douglas Engelbert wordt de muis bedacht. De goede man is op 88 jarige leeftijd in 2013 overleden. Ook dat ding is sinds dien niet meer weg te denken uit onze dagelijks gebruik. Er zijn intussen heel veel varianten opgekomen: trackballs, pen muizen, trackpads etc. Tegenwoordig passen ze in de muis van je hand (Wedge mouse) of kun je ze open en dicht klappen.

Nadeel van een toetsenbord en muis is, dat ze nog al wat ruimte nodig hebben. Maar ook dat ze een bepaalde hand-oog coördinatie vereisen, die niet heel dichtbij de menselijke natuur ligt. Iedereen kent wel iemand, die bij het eerste gebruik van een muis hele gekke dingen deed. Zoals bijvoorbeeld Wim Kok in 2007 ons allemaal perfect aanschouwelijk maakte.

Microsoft had al vroeg door, dat deze hand-oog coördinatie anders moest. Volgens mij waren zij dan ook een van de eerste die samen met hardware leveranciers laptops maakte die bediend konden worden met een pen. De pen plaatste je dan niet ver weg van het scherm, maar op het scherm in de buurt van waar je wilde dat iets gebeurde. Uiteindelijk zijn er tablets gekomen die dit concept verder uitwerkte en tot een hype verheven hebben. Een pen was toen niet meer echt nodig. Ik weet niet helemaal zeker of de ‘oude’ Surface tafel (Pixel Sense) eigenlijk niet nog eerder was. Oké, deze was te groot en niet echt bedoeld voor consumenten.

Ander groot nadeel van de muis, het toestenbord en pen/touch computing is, dat het niet goed te gebruiken is op plaatsen waar hygiëne een grote rol speelt. Touch schermen kunnen slecht tegen olie en bijtende stoffen, muizen en toestenbord zijn verzamelaars van bacteriën etc. Plaatsen zoals ziekenhuizen etc waar de computers nog een grote opmars kunnen maken, hebben daar last van.

Voor gaming is er ook een dergelijk verhaal te vertellen. Al sinds de eerste game consoles (Atari Pong console) wordt er gebruik gemaakt van een controller. Uiteraard was de eerste controller redelijk eenvoudig, maar tegenwoordig lijken ze nog steeds op de allereerste. Er zijn wat functies bijgekomen en het ene merk gebruik andere kleuren dan de andere, maar toch de innovatie op dat gebied lijkt niet heel groot.

Groot was ook de verrassing toen Microsoft in 2010 kwam met de Kinect (project Natal). Dit apparaat gaf het gamen en heel andere dimensie. Met zijn drie camera’s en de bijbehorende software konden games op een nog meer natuurlijke wijze gebruikt worden. Niet lang daarna kon de Kinect ook op een gewone PC aangesloten worden en daar gebruikt worden. Wij hebben bij Prodware tools ontwikkeld om Kinect te gebruiken in combinatie met ERP systemen.

IMG_0121

Nadeel in het begin was de precisie van het ding. Hij was alleen in staat om een heel persoon (Skelet) te zien en het was erg lastig om heel gedetailleerd te zijn. Inmiddels is de SDK zo verfijnd, dat de persoon ook zittend gedetecteerd wordt en de zuiverheid is beter is geworden. Volgens mij is het eind nog niet bereikt, nu kan er aan de hardware kant nog verder ontwikkeld worden. XBox One met zijn nieuwe Kinect beloofd dan ook heel veel moois.

Het is dan ook niet zo vreemd dat heel veel nieuwe manieren worden bedacht om de computer te bedienen. En deze oplossingen worden ook gevonden. Zo zijn er oplossingen waarmee je de computer/Game console met spraak kunt bedienen, met je hele lijf of alleen met de touch.

De laatste nieuwe aanwinst aan dit pallet van mogelijkheden is Leap motion. Dit kleine apparaatje leg je voor je en met je handen er boven kun je dingen op het scherm bewegen. Het bevat een aantal infra rood sensoren, die samen een heel gebied kunnen bestrijken. Dit gebied is niet beperkt tot de bovenkant van het ding, maar ook een stuk aan de voorkant en aan de achterkant. Tot een hoogte van meer dan 20 centimeter kan hij bijvoorbeeld vingers detecteren.

IMG_0118IMG_0120

Standaard wordt er een Visualizer meegeleverd, waarmee je je Leap motion kunt testen en uitproberen. Hier zie je hoe eea werkt.

  leapmotion

Er is een hele market aanwezig, waarin verschillende aanbieders van games, applicaties en tools hun producten voor de Leap motion verzameld worden en beschikbaar gesteld worden aan de consumenten en gebruikers. En het gaat niet om paar titels of slappe aftreksels, het gerenommeerde Cut the Rope is aanwezig en nog heel veel meer leuke spullen.

De aanwezig van de store betekend ook nog iets anders. Er is dus ook een SDK beschikbaar om zelf tegen de Leap motion aan te programmeren. En ja ook vanuit C#.

19-8-2013 21-49-39

Je opent een Listener en je connect met de controller. Daarna krijg je een hele stroom van data naar je toe en daarmee kun je dan de juiste dingen doen.

19-8-2013 21-53-03

Uit deze stroom van data of stroom van frames kun je handen, vingers en gestures ontdekken. Deze verbindt je dan weer met de acties in je applicaties en klaar is kees.

19-8-2013 21-47-49 19-8-2013 21-48-16 19-8-2013 21-48-38 19-8-2013 21-49-15  

Dit biedt allerlei mogelijkheden en opportunties. Oké, de detaillering en daarmee de kwaliteit kan nog een stuk beter. Maar ik denk dat met enerzijds betere SDK’s en drivers op te lossen is en anderzijds met nog verfijndere hardware. Maar het is wel de moeite waard om er naar te kijken en mee te spelen.

Zoals Microsoft al zei tijdens de introductie van Kinect voor de Xbox: You are the Controller. Jij bent de muis, maar pas op dat je niet vervangen wordt ;-)

Posted: Aug 26 2013, 09:00 AM by Marcel
Filed under: , , , ,
Activeer Windows Azure op je MSDN en WIN twee keer!

Azure MSDN campaign call-to-action slide

*Ik zeg twee keer, omdat het gebruik van Windows Azure al voelt als winnen ;-)

Windows Azure SDK 2.0 and Tools

Vorige week is versie 2.0 van de Windows Azure SDK en Visual Studio tools gereleased. En deze keer niet zo maar een paar bug fixes, maar echt super goeie toevoegingen.

Oke, versie nummer is natuurlijk opgehoogt en Windows Server 2012 is de standaard osFamily van een Role.

30-4-2013 22-28-2130-4-2013 22-35-38

Ook zijn de nieuwe VM sizes toegevoegd en kunnen we deze selecteren in de tools.

 30-4-2013 22-33-55

Naast de bekende Web en Worker Role is er nu ook een Role specifiek voor de Windows Azure Servicebus toegevoegd.

 30-4-2013 22-28-49

Maar de grote aanpassing zitten bij de Diagnostics en de Windows Azure Storage in de Server Explorer. De diagnostics is nu nog beter in te stellen.

 30-4-2013 22-34-44

 30-4-2013 22-34-56

En de Windows Azure Storage in de Server explorer heeft nu meer functionaliteit dan alleen een kijk functie. Wat node gemist werd was een eenvoudige editor voor bijvoorbeeld Windows Azure Storage tables. Voorheen had je altijd een los tool nodig, nu kun je in je vertrouwde Visual studio omgeving blijven. Maar ook selecties maken op een Storage Table behoort nu tot de mogelijkheden.

 1-5-2013 16-57-33 1-5-2013 16-59-04 1-5-2013 16-59-51

1-5-2013 16-59-24 1-5-2013 16-59-36

Als je wel eens gepublished hebt naar Windows Azure Websites, dan had je altijd een Publish profile nodig. Nu kun je ook de publishing gegevens importeren van een Windows Azure website zelf.

 30-4-2013 22-46-31

Voor een Cloud Service kun je nu de deployment nog meer sturen. Voordeel van Windows Azure was natuurlijk dat je app altijd beschikbaar is ook tijdens deployen. Tijdens het deployen wordt namelijk eerst de ene server gedaan en daarna de andere. Soms is dat niet handig en daarom is er nu de mogelijkheid om dat te bypassen.

 30-4-2013 22-52-19

Nog meer info komt natuurlijk binnenkort op mijn blog, maar uiteraard is alles ook terug te vinden op de blog van Scott Guthrie

http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2013/04/30/announcing-the-release-of-windows-azure-sdk-2-0-for-net.aspx

IISConfigurator Error

Tijdens de Global Windows Azure Bootcamp zijn we een aantal keren tegen een IISConfigurator error gelopen. De deelnemer had alles van Windows Azure geinstalleerd, maar kreeg na het starten van een ‘kale’ Windows Azure Cloud Service het volgende scherm.

iisconfiguratorerror

De oplossing in deze gevallen was het instellen van de IIS feature op je machine. Het is niet helemaal duidelijk of de IIS management Console alleen voldoende is.

Windows Azure Free Trail

Omdat ik een Windows Azure account wilde koppelen aan mijn bestaande Office 365 account, heb ik een nieuw Windows Azure account gestart. In deze blogpost neem ik jullie stap voor stap door het aanmeld proces heen. Je kunt zonder risico starten met Windows Azure, als je over het gratis gebruik heen gaat dan stopt het allemaal vanzelf.

De eerste stap die je moet nemen, ga naar: https://www.windowsazure.com/nl-nl/pricing/free-trial/.

 waproef02

Als je op “nu kopen” klikt, dan krijg je dit scherm.

waproef01

Ik ga even van Prive gebruik uit. Dat betekent, dat we eventueel later willen betalen voor wat we echt gebruiken en niet dat we vooraf capaciteit inkopen. Het inkopen van Windows Azure capaciteit kan erg interessant zijn voor bedrijven of startups, die weten hoeveel capaciteit ze minimaal verstoken. Je krijgt dan wel een korting. Het principe is gelijk aan wat Telecom aanbieders doen. Als je een bel-bundel koopt, dan zijn de tikken binnen je bel-bundel goedkoper dan er buiten.

Je moet je dan aanmelden met je Microsoft Account. Aangezien ik mijn Windows Azure Free Trial wilde koppelen aan mijn Office 365 account, kies ik daar niet voor. Het vervolg na deze stap is voor beide gelijk.

waproef03

Ik krijg nu het inlog scherm van Office 365.

waproef04

Als ik dan ingelogd heb met mijn Office 365 account, dan krijg ik het volgende te zien. Ik heb inderdaad nog geen abonnementen, dat is het doel van deze actie  ;-) Maar als je al een Free Trail actief hebt, dan kun je er niet nog een aanvragen. Je zult dan of je Free Trail moeten stop zetten of subscription kopen.

 waproef05

Na het klikken op de “Meld u aan” link, gaan we lekker verder.

 waproef06

We moeten een mobiel nummer opgeven. Daarmee wordt gecontroleerd dat er niet een vreemde robot of zo allerhande free trails gaat aanmaken.

 waproef07

Je krijgt dan een SMS met een code. Deze moet je op de site invoeren.

 waproef08

 waproef09

Daarna zullen we Credit card gegevens en adresgegevens moeten opvoeren. Via een faktuur betalen kan tegenwoordig ook, maar dan alleen als je kiest voor de bundel varianten.

 waproef10

Na het klikken op volgende, wordt je subscription aangemaakt.

 waproef11

En je bent de gelukkige eigenaar van een mooie Windows Azure subscription. Anders gezegd je computerkracht en diskruimte is nu onbeperkt!

 waproef12

Als je dan op knop Rechtsboven (Portal) klikt, dan ga je naar de Windows Azure managment portal. Je doorloopt dan de welkoms wizard, die bekend maakt met alle vernuftige dingen in de portal.

 waproef13 waproef14 waproef15 waproef16 waproef17

En we krijgen de Management portal te zien!

 waproef18

Zoals je ziet is de Active Directory van je Office 365 account gelijk toegevoegd. Met alle gebruikers van het Office 365 account. Daarover later nog veel meer.

 waproef19

Als je nu naar het Billing menu gaat. Klik daarvoor op je e-mail adres bovenaan en kies voor “Show my bill”. Dan zie je dat je subscription een vreemde naam heeft. Deze kun je aanpassen.

 waproef20

Klik dan op de witte regel met “Gratis proefversie van 3 maanden”. Er verschijnt dan een overzicht van je verbruik en er staan een aantal opties. Een daarvan is “Uw abonnement bewerken”.

 waproef21

Mocht je niet meer van je subscription af willen (wat ik mij prima kan voorstellen ;-) ), dan klik je op gele regel.

 waproef22

Heel veel plezier met je Windows Azure subscription. Laat je gedachten de vrije loop en creeer mooie nieuwe toepassingen op het Windows Azure platform.

Global Windows Azure Bootcamp NL

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Wereldwijd werd de Global Windows Azure Bootcamp gehouden. In Nederland werd deze door de WAZUG en de SDN georganiseerd. Het programma in Nederland bestond uit een Windows Azure introduction door Marcel Meijer en na de lunch een sessie over HD Insight door Dennis Mulder. Tussendoor was er tijd om zelf aan de slag te gaan met de Hands-on labs van de Windows Azure trainingskit. Patriek van Dorp, Dennis Mulder, Edwin van Wijk en Marcel Meijer waren in de buurt om bij eventuele vragen of problemen te helpen.

  IMG_2220 IMG_2222 IMG_2210

Aan het einde van het event werd er wereldwijd een heel mooi experiment uitgevoerd. Alle landen deden mee met het Kinect en Windows Azure WorkerRoles van Alan Smith. Nederland deed mooi mee! In 21 landen werd mee gedaan aan de Render Farm voor een periode van 24 uur. In die 24 uur werden 724059 frames gerenderd door 9793 WorkerRole instances. Dat had anders 4.5 jaar geduurd. Normaal gesproken had dit $249.955,- gekost en nu koste dat bijna niks, bijna iedereen gebruikte zijn MSDN vrije compute uren of een gratis Windows Azure trail.

Het was weer een perfect event en we danken de lokale sponsoren voor hun support.

IMG_2208

Organised by:

SDN_Logo_603 wazug5

Local sponsor:

ineta2 infosupport2prodware4

WAAD – Integrate with Web App

In mijn vorige blogpost over Windows Azure Active Directory liet ik onderstaande scherm al zien. Ik vertelde toen dat ik hier op terug zou komen.

waad01

Als je de Wizard volgt en invult, dan ratelt het even en zal onderstaande verschijnen. Je heb je Website gekoppeld aan je Active directory.

waad02

De Federation Metadata document URL heb je straks nodig in Visual Studio.

 waad03

 waad04

Aan de naamgeving zag je al dat ik niet heel veel gedaan heb ;-) Ik heb Visual Studio gestart en File –> New Project gedaan. Daarna gekozen voor mijn personal Favoriet een MVC 4 website. Vervolgens doe je op de Web application portal een rechter muis klik. Je kiest dan voor ‘Identity and Access’.

 waad07

Je kiest voor de tweede optie en kopieert de Federation Metadata URL van de portal hierin.

 waad08

Daarna is het F5 in Visual Studio. Je web applicatie runt en toont een login scherm.

 waad09

Als je dan vervolgens inlogt met een gebruiker van je AD, dan krijgt die gebruiker toegang tot je geweldige applicatie.

 waad10

Hoe gaaf is dat! Dit biedt absoluut nieuwe mogelijkheden en super toepassingen voor vele bedrijven. Dit maakt een Office 365 subscription ineens nog interessanter!

Oke, als je bovenstaande stappen uitvoert, krijg je wel eerst nog deze foutmelding. Er wordt dan geklaagd over de Antiforgery token.

 waad11

 waad12

De oplossing is relatief simpel.

 waad13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je je Office 365 gebruikers de toegang tot de applicatie ontnemen. Dan klik je op dit menu.

 waad05

Kiest voor de Remove app keuze.

 waad06

En de gebruikers krijgen deze fijne foutmelding.

waad14

 

Anyway, hoe gaaf is dit. En dan heb ik je nog niet laten zien, dat ik door middel van de WAAD Graph API toegang kan krijgen tot de informatie van deze Active directory. Waarmee je dan ook nog eens beslissingen in je app kunt maken. Maar daarover in een volgende blogpost maar meer ;-)

VCards and QRCodes

Bij mijn werkgever hebben we visite kaartjes met een QRCode. Deze QRCode bevat een link naar een website waar de VCard van de medewerker te downloaden is. Een VCard is een standaard http://en.wikipedia.org/wiki/VCard voor electronische Business Cards.

WP_20130417_001

Het idee van de QRCode was dat je VCard van de medewerker kunt downloaden en de Prodware medewerker eenvoudig kunt toevoegen aan je adresboek. We hadden de VCard kunnen opnemen in de QRCode, maar dan zou de QRCode ook moeten veranderen als de medewerker een nieuwe functie krijgt of mobiel nummer etc. Dat leek ons niet handig. Daarom hebben we gekozen om naar een website te gaan, waar je de VCard kunt downloaden.

Voor het maken van de QRCode hebben we gebruik gemaakt van de standaard ZXING barcode library (http://code.google.com/p/zxing/downloads/list). Maar Prodware is een Microsoft georienteerd bedrijf en dus hadden we de C# variant van deze lib nodig. Geen probleem daar is een Nuget package voor (https://nuget.org/packages/ZXing).

De code snippet om de code te maken is relatief simpel.

image

Overigens kun je deze library ook gebruiken om een QRCode/Barcode scanner in je WP8 of Windows 8 app in te bouwen. Ik heb dat nu voor twee demo’s gedaan, daarover later meer.

De VCard standaard is handig, maar heeft een probleem. In de loop der tijd zijn de internet browsers argwanend geworden mbt een VCard. Op je gewone Windows 8/Windows 7 computer kun je de VCard zonder problemen downloaden en de data toevoegen aan je adresboek van Windows of Outlook. Dat werkt ook zo op een Windows Phone 7.x. Maar Windows Phone 8, Android en iPhone behandelen een VCard niet zoals je zou verwachten, er is geen standaard applicatie gekoppeld aan de extensie etc.

Omdat probleem op te lossen moest ik op zoek naar een oplossing. Wat blijkt nu, als de VCard via de mail komt, dan werkt het allemaal wel. Dus wordt de website zo aangepast, dat je de mogelijkheid krijgt om de VCard te mailen. Maar dat willen we natuurlijk wel afhankelijk maken van het device.

Mobile:

 wp_ss_20130417_0004 wp_ss_20130417_0001

Desktop:

wp_ss_20130417_0002 wp_ss_20130417_0003

Dit is heel simpel te doen in C# en MVC 4. Sowieso gaat MVC 4 al beter om met het tonen van de site in een mobiele browser. In de view neem je deze code op.

image

image 

Probleem opgelost. Nu nog even deployen naar onze on-premise server. De test omgeving draait uiteraard op Windows Azure ;-)

More Posts « Previous page - Next page »