Marcel's Blog

Microsoft Azure Remote Apps

Op het Microsoft Azure platform hebben we het altijd voor de 3 AAS-en: Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Software as a Service. Elk heeft zijn eigen doel en plaats binnen iedere Enterprise. De eerste IAAS gaat over virtualisatie van computers in de vorm van Virtual Machines. Er zijn nog weinig bedrijven die gebruik maken van fysieke hardware voor een machine. Bij PAAS gaat het over virtualisatie van het hele platform. Voor de applicatie/developer is het geheel van onderliggende servers en hardware onzichtbaar. Ze hoeven daar ook niet van te weten, het platform garandeert de capaciteit en de beschikbaarheid. Bij SAAS is nog meer van het onderliggende platform complexiteit voor de gebruiker verborgen.

Vaak zie je binnen Enterprises nog een ander level van Virtualisatie. Bij SAAS gaat het om applicaties die met web technologieen gemaakt zijn. Maar veel van onze LOB applicaties zijn niet gemaakt of geschikt voor Web. Bijvoorbeeld in een ERP omgeving is de applicatie voor de gebruiker een Fat Client. De functionaliteiten op de webportalen zijn (nog) niet voldoende om de Fat Client te doen vergeten. Nadeel van Fat Clients is dat deze het Client/Server principe volgen. En dus op de werkplek van de gebruiker installeerd moeten worden. Die levert voor de IT afdeling een behoorlijke beheerslast met zich mee.

Om de beheerslast te verlagen zoeken de Enterprises hun heil in desktop virtualisatie oplossingen zoals Microsoft Enterprise Desktop Virtualization, Citrix of RES Workspace Virtualisatie maar er zijn nog meer oplossingen. Deze oplossingen hebben allemaal een Client app of omgeving nodig, deze maakt een koppeling met de server en draait daar de applicatie.

Waarom zou zoiets niet ook kunnen op Microsoft Azure? Tuurlijk kan dat. We kunnen verschillende Virtual Machines inrichten en zo bijvoorbeeld een Remote Desktop server opzetten. Hiermee kunnen we dan applicaties virtualiseren. Super natuurlijk, maar dan moeten we deze omgeving zelf beheren.

Nu is er op het Microsoft Azure platform Remote App in preview. Daarmee kunnen we gebruik maken van de ongekende mogelijkheden van de Cloud. Het beheer van de hardware wordt gedaan door Microsoft. Microsoft Azure is op een internet scale, dus connectivity en beschikbaarheid is ook gegarandeerd.

25-5-2014 14-35-21 

Op de Azure portal kun je de Remote App service aanmaken. Op dit moment kun je nog maar uit een Template kiezen. Uiteraard is het mogelijk om eigen templates te maken. Hiermee kunnen Corporate apps op deze wijze beschikbaar gesteld worden. Het is zelfs mogelijk om deze Remote Apps service via een secure VPN te koppelen aan het Enterprise network..

25-5-2014 14-37-23

Een template met Windows Server 2012 R2 met Office.

25-5-2014 14-36-52

Als je dan naar de portal van de Remote App gaat (https://www.remoteapp.windowsazure.com/), dan zie je dat je een Client app moet installeren. Maak je niet ongerust, ondanks dat het om een preview gaat en het gebruik maakt van het Standaard Microsoft Remote Desktop protocol, is er voor elk platform een app aanwezig. Dus ook voor Android, iOS en MAC.

25-5-2014 15-01-42

Ik gebruik de Windows Remote Desktop Client. Na de installatie volg je een simpele wizard.

 25-5-2014 14-39-38

Na het doorlopen zie je onderstaande scherm voor je.

 25-5-2014 14-40-34

Dubbelklikken op de applicatie zorgt voor een dialoogje en uiteindelijk zal de gekozen applicatie geopend worden. In onderstaande voorbeeld is dat Word 2013.

25-5-2014 14-42-32 

In de taakbalk van Windows zie je dan een Remote Desktop toevoeging aan het applicatie icoontje.

25-5-2014 14-45-08 

De gekozen template bevat naast Office 2013 ook de standaard Windows Server 2012 applicaties. Ook deze applicaties kun je beschikbaar stellen aan je gebruikers.

25-5-2014 14-47-05 

Na het toevoegen zie je dat uiteraard op de Microsoft Azure portal, maar ook in de Remote Desktop app.

25-5-2014 14-47-30  25-5-2014 14-47-51

Als bewijs dat je daadwerkelijk een applicatie van een Server gebruikt, starten we de calculator.

25-5-2014 14-48-18

De about schermen laten zien van welk OS ze oorspronkelijk waren.

25-5-2014 14-50-29 

Dit is een geweldige toevoeging aan het Microsoft Azure platform. Een volgend scenario om de transformatie naar de Cloud mogelijk te maken is hiermee nu beschikbaar.

NAV 2013 R2 on Azure part 2

In een eerdere blogpost heb ik al genoemd, dat Dynamics NAV 2013 R2 zich prima laat installeren op Windows Azure. Tot recentelijk moest je een ISO van Dynamics NAV in Cloud beschikbaar hebben om de installatie uit te voeren. Met de laatste updates op het Windows Azure Platform is Dynamics NAV 2013 R2 toegevoegd aan de Windows Azure Virtual Machine Gallery.

image

Nu is het allemaal nog eenvoudiger. Doorloop de Wizard en je Dynamics NAV 2013 R2 omgeving is klaar. Dat alles in minder dan een kwartier.

image

Happy Coding.

XBOX ONE

Wat was ik teleurgesteld met de aangekondiging, dat de launch van de XBox One in Nederland werd uitgesteld. Behalve in Belgie en Luxemburg werd hij wel in Duitsland en Engeland uitgebracht. Even leek het erop dat de XBox pas eind 2014 uitgeleverd ging worden in de overige landen. Zolang wilde ik toch niet wachten, ik was gewoon te nieuwsgierig naar het apparaat. Wat kon het allemaal, hoe werkte de nieuwe Kinect, verschillen ten opzichte van de XBox 360 en wat is de kwaliteit van de spellen. Ik ben niet eens zo hele grote gamer, maar ik mag toch graag wat uurtjes verbranden achter de XBox.

In Nederland had ik de XBox One in pre-order staan. Maar ik wilde eigenlijk niet langer wachten. In Duitsland worden ze wel gewoon via de Microsoft Store of Amazon verzonden naar Nederland. Engeland had in principe ook gekund, maar dan zit je met een stekker die niet past.

Via Amazon heb ik een XBox One bundel bestelt met Call of Duty. Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten voordat hij bezorgt werd, allemaal net voor de kerstdagen.

WP_20131222_002 WP_20140106_004

Na het aansluiten van de XBox op je TV en het doorlopen van een wizard stel je XBox in. Standaard zaken zoals locatie, taal, Internet, XBox account etc moeten worden ingevoerd. Taal en locatie lijken aan elkaar gekoppeld, in locatie Duitsland kan een engelse taal kiezen. Tijdens de wizard krijg je ook de mogelijkheid om Kinect in te stellen zodat je kunt inloggen met je gezicht. Dan valt gelijk op dat de kwaliteit van de Kinect camera’s vergroot is.

WP_20131222_003 WP_20131222_004

Dan is je nieuwe XBox One ingesteld. Maar dan kun je eigenlijk nog niet veel. Eigenlijk is het dan gelijk aan een PC, het Operating Systeem is geladen en actief. Nu moet je de apps installeren.

WP_20131225_003

Voor elke toepassing moet je een app installeren. Een app voor de audio CD’s, app voor de DVD’s of Blu Ray’s, Skype, Netflix, SkyDrive. Alles wat je niet gaat gebruiken wordt dus ook niet geïnstalleerd , het is aan jou.

IMG_0496 IMG_0497

Mijn bundle bevat een game. Deze game wordt niet op Blu Ray meegeleverd. Maar er zit een kaartje in de doos met een QRCode. Om de game te installeren ga je naar de Store app, geeft aan dat je een QRCode hebt (de 26 tekens codes kunnen ook nog steeds voorkomen hoor) en je houdt de QRCode voor de Kinect terwijl je op de bank zit. De XBox scant hem, snapt hem en geeft de mogelijkheid om de game te downloaden en te installeren. Zo simpel. Oke, de games zijn wel iets groter, dus het duurt ook iets langer. Maar je hoeft niet te wachten tot de download en installatie volledig is afgerond, maar een bepaald aantal procenten kun je de game al spelen. Handig!

IMG_0506 IMG_0507

Als je de games geïnstalleerd hebt, dan kun je ook pinnen op je Home menu. Dit lijkt erg op Windows 8.1. Na het installeren staan de programma’s allemaal in de Apps en Games sectie, door ze te selecteren kun je ze pinnen. Hier mis ik wel de mogelijkheid om (net als Windows 8.1) secties te maken en pinned apps te groeperen.

Ik zit niet de dag te XBoxen en er wordt in de woonkamer ook gewoon televisie gekeken. Op de One kun je de digitale decoder van je provider aansluiten, de XBox zal het signaal dan naar de televisie doorzetten. En eigenlijk zit het dus gewrapt in je XBox OS. Je hebt dan wel drie apparaten aan staan: XBox, Decoder en Televisie. Voordeel is dat je dan ook kunt Skypen tijdens het TV kijken. Wij hebben Interactieve Televisie van KPN en dat werkte gewoon. Je kunt overigens de XBox zo instellen dat hij ook de TV uitschakelt als je de XBox uitschakelt.

IMG_0504

IMG_0505

Skype is te installeren op de XBox en is erg compleet. Natuurlijk moest ik dat even uitproberen. De camera van de Kinect is waanzinnig, hij volgt degene die spreekt en zoomt ook nog eens in. Als microfoon wordt de Kinect gebruikt.

IMG_0508 

Andere nifty feature van de XBox One is snappen. Je kunt ongeveer gelijk aan Windows 8, twee apps naast elkaar zetten. In onderstaand geval Skype en TV, dat is er leuk. Hier mis ik wel de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel ruimte de ‘snap’ inneemt, nu is dat een standaard waarde.

IMG_0509

Zoals gezegd, XBox One is ook geweldig met Voice te besturen. Je roept: “XBOX” en hij zal reageren met in de rechterbovenhoek “Listening”. Daarna geef je een ander commando, bijvoorbeeld “WATCH TV” of “GOTO SKYPE” of “SNAP TV”. En je commando wordt uitgevoerd. Super handig.

Ondanks dat de XBox in Duitsland gekocht is, is alles functioneel. Ik heb spellen gekocht in Duitsland en in Engeland. Deze kunnen zonder problemen gespeeld worden. Het enige dat niet werkt zijn Xbox Music en XBox Video, deze twee apps zijn regio gebonden en sluiten niet aan op de regio van mijn Live account.

En support is ook gewoon geregeld, dat heb ik moeten uitproberen. Mijn XBox One had een defecte Blu Ray drive, wat betekende dat ik geen CD/DVD/Games kon afspelen. Maar via Support site (in het Nederlands) opgestuurd naar Tjechie, gerepareerd en per kerende post terug gestuurd gekregen.

Dus mocht je ook niet kunnen wachten…

Windows Azure Costs

Als je een Windows Azure subscription afsluit, dan zat daar standaard een Spending limiet op. Als je deze dan uitzet, dan had je geen mogelijkheid om hem later weer aan te zetten. Dat was heel vervelend, aangezien beginnende Windows Azure gebruikers graag de kosten in de hand willen houden. Zoals bekend is denk ik, als je je Windows Azure subscription koppelt aan je MSDN account, dan krijg je daardoor credits die je kunt opmaken aan alle soorten van services op het Windows Azure platform.

Als je dat wel of niet gedaan hebt, dan wil je graag een limiet op de overige kosten zetten. Nu kun je wel de limiet weer aanzetten, maar het is alles of niets.

limiet01

limiet02

Liever zou je een alert willen hebben als je te betalen bedrag een bepaalde grens dreigt te overschreiden. Je wilt dan een mailtje, zodat je naar de portal kunt gaan en kunt controleren of je alles wel uitgezet hebt en kun dan opruimen.

Deze optie is inmiddels ook in preview aanwezig. Je kunt nu alert instellen op totaal bedragen of beschikbare credits!

limiet03

limiet04

limiet05

limiet06

Dit maakt het toch weer een stuk relaxer om Windows Azure te koppelen aan je MSDN account. Op deze manier kun je de kosten nog beter in de hand houden.

Happy Cloud developing!

Visual Studio Online with Azure Websites

Tijdens de launch van Visual Studio 2013 lieten ze als Visual Studio Online codename Monaco zien. Deze online versie van de desktop Visual Studio maakt het ons mogelijk om ook kleine code aanpassingen te doen vanaf een niet Windows device of Windows RT device zonder een lokale installatie van Visual Studio.

Het is welliswaar niet helemaal nieuw, Cloud 9 (http://c9.io) deed dat ook. Maar Microsoft had deze optie nog niet gebouwd. Als je ziet wat ze met de Office Webapps al kunnen, dan vraag je je af waar het wachten op was.

Met Windows Azure Websites kun je een optie instellen om deze te editen met Visual Studio Online.

vso01

Met deze optie aan, kun je op een website op deze link klikken.

vso02

Er start dan een mooie browser gebasseerde editor. Met links de folder structuur op de server en rechts de editor. En deze editor is al erg compleet hoor! Met intellisens en search en highlighting etc.

 vso03

 vso04

Gaaf toch? En dat alles mogelijk gemaakt met TypeScript!

Happy coding!

Web Endpoint Status checks

Veel gehoorde opmerking over Windows Azure gaan over Monitoring van je spullen. Het gaat dan niet over monitoring van de hardware, want dat wordt geregeld door het platform zelf. Maar over het beschikbaar zijn van je service (website, virtual machine, cloud service).

Sinds kort is daar een nieuw feature voor gelanceerd. Met deze feature kun je je End points (datgene wat jouw dienst eigenlijk doet) periodiek laten controleren van meerdere Microsoft Windows Azure locaties.

Bij Virtual Machines / Websites / Cloud Services zit het onder de Configure tab en vind je de resultaten op het Dashboard. Op het Dashboard zie je dan dit:

endpoint01

Als je dan op homepage (zelf ingestelde naam) klikt, dan krijg je een pop-up met de resultaten. Voor iedere call back kun je dan zien hoeveel ms het geduurd heeft.

endpoint02

Op de configure kun je een end point monitoring check instellen door het volgende scherm in te vullen.

 endpoint03

Nu moet er nog iets komen, dat je niet perse naar de Management portal hoeft om deze statussen te zien.

Happy monitoring.

Backup on Windows Azure

Windows Azure is gebouwd op het fundament dat services en applicaties nooit door hardware falen onbereikbaar zijn. Het Windows Azure platform is zo gemaakt, dat het self healing is. Jouw website draait op een server en mocht de fysieke hardware stuk gaan, dan zal het platform ervoor zorgen dat je website naar een andere fysieke server verplaatst wordt. Bij virtual machines en Cloud Services moet je dan wel minimaal twee instanties beschikbaar hebben.

Veel mensen die ik spreek vinden dat een geweldig mooie manier, maar maken zich toch nog zorgen. Wat nu als gebruikers per ongeluk dingen doen, wat kunnen we daarmee doen? Ik wil niet een hele discussie houden over backups en onze huidige service georiënteerde systemen, door de aaneenschakeling van services is een gedeeltelijke backup/restore niet echt goed te doen.

Op het Windows Azure platform is sinds een tijdje een mogelijkheid om de data uit een SQL Database te exporteren naar een DACPAC. Deze DACPAC kun je dan op Storage laten landen. Meer info staat op deze blogpost http://blog.marcelmeijer.net/2011/09/15/sql-azure-dacpac-import-en-export-data

Geweldig natuurlijk, maar hoe kan ik dat nu periodiek laten gebeuren. Met Mobile Services is er inmiddels ook een Scheduler op het platform, maar dan moet je een deel zelf scripten.

Sinds kort is er een nieuwe preview functie beschikbaar voor SQL databases. Het exporteren van een database is nu te automatiseren.

dbexport01

Als je kiest voor Automatic, dan moet je de volgende gegevens invullen.

dbexport02

Op deze manier kun je zonder tussenkomst van mensenhanden een periodiek export mogelijk maken. Deze exports worden ook op Storage gezet. Als je dan data terug moet halen, dan kun je in een andere Database instantie een import van de geëxporteerde DACPAC doen.

Voor Virtual Machines is ook een oplossing, daarover later meer.

Weer een mooie toevoeging aan het platform.

Windows 8.1 goodies

Het is een beetje afhankelijk van welke versie van Windows je eerst had of je Windows 8 erg prettig vindt. De sentimenten lopen uiteen, de ene vindt het geweldig en de andere vindt het niks. De tegenstanders vinden het meestal niks omdat een aantal bekende handelingen op een andere plek zijn terecht gekomen. Windows 8 heeft focus op touch. Deze handelingen kunnen ook prima met een toetsenbord of muis gedaan worden, maar de hints zijn minder duidelijk.

De gratis upgrade naar Windows 8.1, maakt een deel van de nadelen ongedaan. Het geweldig vinden lost deze update niet op ;-) Hoewel de layout qua Tiles terug te vinden is op ieder Microsoft powered device: tablet, phone, xbox en PC. Als je Windows 8 al geïnstalleerd hebt, dan kun je gratis over naar Windows 8.1. Via de Store kun je de update downloaden en installeren.

Wat node gemist werd, was de Start button. Feitelijk is de toets nooit van je toetsenbord weggeweest, maar op de balk stond hij even niet. Hij is terug. Groot verschil tussen de vorige Windows varianten was, dat ons startmenu vervangen is met een plat geslagen startscherm. Het bureaublad is niet meer het middelpunt. Veel Windows gebruikers hadden allerhande shortcuts op hun bureaublad staan, nu zijn deze shortcuts min of meer vervangen door levendige tiles op een Start pagina. Met als extra toevoeging de shortcuts kunnen dynamisch van inhoud veranderen en een bepaalde meerwaarde mee gegeven worden zoals grootte etc. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en misschien ook wel een kwestie van wennen. Begin je toch liever met je bureaublad? Met Windows 8.1 kun je weer booten naar het bureaublad.

Maar er zitten heel veel meer mooie dingen in.

Zo is de integratie met SkyDrive enorm verbeterd. Dat merk je vooral ook op een Surface RT. De werkwijze op een normale PC of een tablet is nu meer gestroomlijnd en meer onderdeel van het operating systeem.

28-10-2013 20-28-45 Screenshot (6)

Om bij het Control Panel te komen kun je op de desktop ook weer een Rechtermuisklik doen op de Start button. Ook een Command Prompt kan op deze manier (ik gebruik WIN-Q Command vaker). Het Control Panel is nog wel uitgebreider dan de PC Settings. De PC Settings zijn wel verdiept en ook meer gesorteerd. Het ziet er nu cleaner en netter uit.

 28-10-2013 20-29-35 28-10-2013 20-30-06

Waar je in de vorige versie van Windows 8 nog gebruik moest maken van een Registry hack om 5 ipv 3 rijen met tiles op je Start scherm te krijgen. Nu kan dat netjes vanuit de PC Settings. Mits je videokaart voldoende capaciteit heeft. Kijk naar de setting bij More Options: Smaller of Default.

De default setting:

Screenshot (1) Screenshot (3)

De smaller setting:

Screenshot (2)Screenshot (4)

Als je nog Windows 8 gebruikt, dan zijn er zeker nu redenen om de update te installeren. Als je nog geen Windows 8 gebruikt, dan zijn er ook evenveel redenen om over te stappen.

Have fun!

Windows Azure Portal Enhancements 2013-11

Aan de Windows Azure portal wordt stevig gewerkt, dan merk je aan de verschillende verbeteringen en aanpassingen. Het begint al met de het inloggen. Als je naar https://manage.windowsazure.com gaat zie je de eerste verandering. Voorheen ging de portal er default vanuit dat je wilde inloggen met een Microsoft account. Als je wilde inloggen met je Office 365 account (Organizational Account), dan moest je op een obscure link links in het plaatje klikken. Het inlog scherm veranderde dan in een Office 365 inlog scherm.

Nu krijg je een clean en leeg scherm met een invoerveld. In dit veld tik je een e-mail adres in. De portal gaat dan zelf zoeken welk soort account het is (Microsoft of Organizational). Als je terugkomt op de portal, dan krijg je onderstaande scherm te zien. Je kunt dan op een eerder gekozen inlognaam klikken.

11-11-2013 11-30-36

Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger.

Als je een nieuwe Virtual Machine wilt aanmaken vanuit de gallery, dan valt het op dat de verschillende images netjes gegroepeerd zijn. Zo staan de Microsoft versie bij elkaar, netjes naar de Oracle images en de Linux varianten. Dat maakt het zoeken en selecteren een stuk eenvoudiger.

11-11-2013 11-18-40

Een nieuwe optie is het MSDN vinkje aan de onderkant. Deze is alleen aanvinkbaar als je Windows Azure subscription gekoppeld is aan een MSDN account. Als dat het geval is, dan krijg je mogelijkheid om een VM met Visual Studio te maken.

11-11-2013 11-18-52

11-11-2013 13-27-42

Onder het MSDN vinkboxje staat ook nog een vinkbox Supported. Ook deze is erg handig. Op Windows Azure worden geregeld ook Preview of Evaluatie images geplaatst door Microsoft. Dit biedt de mogelijkheid om alvast kennis te maken met versies die komen gaan. Met dit vinkje beperk je je keuze tot de gesupporte versies.

 11-11-2013 11-19-10
11-11-2013 11-19-18

Ander mooi ding. Als je Windows Azure subscription gekoppeld is aan een MSDN account dan horen daar een aantal credits bij. Kijk hier voor de exacte voordelen. Deze credit zijn redelijk ruim, maar voorheen moest je naar je billing toe om te zien hoe veel je had verbruikt. Nu kun je dat in een oogopslag zien.

11-11-2013 11-17-35

 11-11-2013 11-25-15

De cloud is voortdurend in beweging en veranderingen volgen elkaar snel op. De release cycles zijn veel sneller.

Happy Windows Azure!

Windows Azure tools 2.2

Iedere zoveel tijd komt er een nieuwe versie van de Windows Azure tools for Visual Studio aan. Met de komst van een nieuwe versie van Visual Studio was er een update moment. Deze keer is de update niet zomaar oppoetsen van de vorige, maar zitten er weer juweeltjes van toevoegingen in. Overigens is er ook een 2.2 voor Visual Studio 2012.

Deze keer is het proces om je Windows Azure subscriptions te beheren in je Visual Studio omgeving flink aangepakt. Bij de vorige versies van de Windows Azure Visual Studio tools moest je een .publishsettings xml file downloaden (op https://windows.azure.com/download/publishprofile.aspx). In deze file stonden dan alle gegevens van je subscriptions.

Door dit bestand te importeren in Visual Studio werd de Server explorer gevuld met de juiste subscriptions etc. Het downloaden van de file en importeren was een hele verbetering, maar de gegevens stonden in een bestand en deze vergaten we weer weg te gooien.

Met deze versie (2.2) van de tools is dit proces mooier gestroomlijned.

In de Server explorer kies je uit rechtermuisklik menu voor “connect to Windows Azure” op de Windows Azure node.

28-10-2013 19-58-47

Je krijgt dan een login scherm en je logt in de gebruikersnaam/wachtwoord combinatie van de Windows Azure subscription die wilt gebruiken.

28-10-2013 19-58-07 29-10-2013 16-19-14

Daarna krijg je een overzicht van de subscriptions gekoppeld aan dat ID.

28-10-2013 20-03-58

Visual Studio gaat dan even ratelen en zal alle Windows Azure resources behorend bij deze subscriptions laten zien.

 28-10-2013 20-04-54 28-10-2013 20-05-03

Super handig en veel gebruikers vriendelijker.

Have fun met Windows Azure!

Surface 2 vs Surface RT

Toen de Surface RT verkrijgbaar was in Duitsland heb ik er een besteld. Ik heb de Surface met heel veel plezier gebruikt. De verschillen met een Surface PRO of een Windows 8 laptop zijn duidelijk. Op een Windows RT kun je geen desktop apps installeren (bijvoorbeeld Visual Studio). Je kunt er alleen applicaties uit de Windows Store installeren en gebruiken. Verwarrend is wel dat beide Windows RT en Windows 8 een desktop kennen, dat schept verwachtingen en daardoor verwarring. Voordeel van de Surface RT is wel dat er een gratis versie van Microsoft Office op staat. Met de komst van Windows 8.1 is er nu ook Outlook beschikbaar.

Een Surface RT is in mijn ogen een perfecte concurrent van een Android device of een iPad. En zo moet je hem ook gebruiken. Anders gezegd het is een kitchen table device, een apparaat dat je snel pak als je effe iets wilt opzoeken op internet of een van de vele beschikbare gespecialiseerde apps wilt gebruiken. Anders dan zijn concurrenten is de Surface door zijn inlog mogelijkheden wel persoonsgebonden.

Sinds kort is er een opvolger van de Surface RT, deze heeft Surface 2. Er zijn een aantal verschillen met de voorganger. Zo is de hardware van de Surface 2 verder opgekrikt. De scherm resolutie is nu 1920x1080. Maar ook de kleur is aangepast, van zwart naar grijs.

IMG_0369

Dat is niet het enige. De Surface 2 is ook iets lichter geworden. Dit is weliswaar geen geijkte weegschaal, maar het verschil is duidelijk.

 IMG_0372 IMG_0370

De steun kan nu in twee standen geplaatst worden, daarmee komt het scherm net iets schuiner te staan als je hem op je schoot hebt liggen.

IMG_0374 IMG_0375

Kortom Surface 2 is een duidelijke upgrade van Surface RT als je kijkt naar de hardware specificaties. Met de komst van Windows 8.1 zijn beide device nog beter geworden. En een Surface RT is absoluut niet slechter dan een Surface 2.

Windows Azure Visual Studio Tools 2.1

Met de nieuwe versie van de Windows Azure SDK en Tools 2.1 heeft Windows Azure zijn eigen plekje veroverd in Server explorer. Om eerlijk te zijn, dat werd ook wel tijd. De server explorer maakt het voor de ontwikkelaar mogelijk om Visual studio niet te verlaten tijdens zijn ontwikkel werkzaamheden. Op deze manier kan hij efficiënt met zijn tijd om gaan en geen tijd te verspillen met het switchen tussen verschillende programma’s/tools.

19-8-2013 21-41-15

Oké, niet helemaal nieuw. Van het Windows Azure platform hadden Cloudservices en Storage al ingangen. Maar nu zijn ze samengevoegd en netjes onder elkaar gezet. Alle componenten van Windows Azure onder een kopje. Met uitzondering van Windows Azure Websites die staan wel los van de rest.

Je Windows Azure websites kun je nu dus ook vanuit de vertrouwde omgeving van Visual Studio benaderen en settings aanpassen.

 19-8-2013 22-06-37

 19-8-2013 22-06-55

 19-8-2013 22-08-13

Wel nieuw is, dat je Virtual Machine nu rechtstreeks vanuit de Server explorer kunt benaderen. Je kunt dus nu zonder eerst naar de portal te hoeven vanuit Visual Studio een remote desktop connection maken.

 19-8-2013 22-05-30

 19-8-2013 22-05-46

Hoe gaaf is het dat Microsoft de extensibility van het Windows Azure platform ook inzet voor haar eigen tools. En als zij het doen waarom jij niet?

LEAP Motion: another way of touch

Als sinds de eerste computer maken we gebruik van toetsenborden. Oke, de allereerste computers werden bedient met schakelaars. Maar al snel daarna komen toetsenborden en dat ding is dan ook niet meer weg te denken bij een computer. Als de grafische user interfaces haar intrede doet, komt er een nieuw fenomeen om de hoek kijken. Door ene Douglas Engelbert wordt de muis bedacht. De goede man is op 88 jarige leeftijd in 2013 overleden. Ook dat ding is sinds dien niet meer weg te denken uit onze dagelijks gebruik. Er zijn intussen heel veel varianten opgekomen: trackballs, pen muizen, trackpads etc. Tegenwoordig passen ze in de muis van je hand (Wedge mouse) of kun je ze open en dicht klappen.

Nadeel van een toetsenbord en muis is, dat ze nog al wat ruimte nodig hebben. Maar ook dat ze een bepaalde hand-oog coördinatie vereisen, die niet heel dichtbij de menselijke natuur ligt. Iedereen kent wel iemand, die bij het eerste gebruik van een muis hele gekke dingen deed. Zoals bijvoorbeeld Wim Kok in 2007 ons allemaal perfect aanschouwelijk maakte.

Microsoft had al vroeg door, dat deze hand-oog coördinatie anders moest. Volgens mij waren zij dan ook een van de eerste die samen met hardware leveranciers laptops maakte die bediend konden worden met een pen. De pen plaatste je dan niet ver weg van het scherm, maar op het scherm in de buurt van waar je wilde dat iets gebeurde. Uiteindelijk zijn er tablets gekomen die dit concept verder uitwerkte en tot een hype verheven hebben. Een pen was toen niet meer echt nodig. Ik weet niet helemaal zeker of de ‘oude’ Surface tafel (Pixel Sense) eigenlijk niet nog eerder was. Oké, deze was te groot en niet echt bedoeld voor consumenten.

Ander groot nadeel van de muis, het toestenbord en pen/touch computing is, dat het niet goed te gebruiken is op plaatsen waar hygiëne een grote rol speelt. Touch schermen kunnen slecht tegen olie en bijtende stoffen, muizen en toestenbord zijn verzamelaars van bacteriën etc. Plaatsen zoals ziekenhuizen etc waar de computers nog een grote opmars kunnen maken, hebben daar last van.

Voor gaming is er ook een dergelijk verhaal te vertellen. Al sinds de eerste game consoles (Atari Pong console) wordt er gebruik gemaakt van een controller. Uiteraard was de eerste controller redelijk eenvoudig, maar tegenwoordig lijken ze nog steeds op de allereerste. Er zijn wat functies bijgekomen en het ene merk gebruik andere kleuren dan de andere, maar toch de innovatie op dat gebied lijkt niet heel groot.

Groot was ook de verrassing toen Microsoft in 2010 kwam met de Kinect (project Natal). Dit apparaat gaf het gamen en heel andere dimensie. Met zijn drie camera’s en de bijbehorende software konden games op een nog meer natuurlijke wijze gebruikt worden. Niet lang daarna kon de Kinect ook op een gewone PC aangesloten worden en daar gebruikt worden. Wij hebben bij Prodware tools ontwikkeld om Kinect te gebruiken in combinatie met ERP systemen.

IMG_0121

Nadeel in het begin was de precisie van het ding. Hij was alleen in staat om een heel persoon (Skelet) te zien en het was erg lastig om heel gedetailleerd te zijn. Inmiddels is de SDK zo verfijnd, dat de persoon ook zittend gedetecteerd wordt en de zuiverheid is beter is geworden. Volgens mij is het eind nog niet bereikt, nu kan er aan de hardware kant nog verder ontwikkeld worden. XBox One met zijn nieuwe Kinect beloofd dan ook heel veel moois.

Het is dan ook niet zo vreemd dat heel veel nieuwe manieren worden bedacht om de computer te bedienen. En deze oplossingen worden ook gevonden. Zo zijn er oplossingen waarmee je de computer/Game console met spraak kunt bedienen, met je hele lijf of alleen met de touch.

De laatste nieuwe aanwinst aan dit pallet van mogelijkheden is Leap motion. Dit kleine apparaatje leg je voor je en met je handen er boven kun je dingen op het scherm bewegen. Het bevat een aantal infra rood sensoren, die samen een heel gebied kunnen bestrijken. Dit gebied is niet beperkt tot de bovenkant van het ding, maar ook een stuk aan de voorkant en aan de achterkant. Tot een hoogte van meer dan 20 centimeter kan hij bijvoorbeeld vingers detecteren.

IMG_0118IMG_0120

Standaard wordt er een Visualizer meegeleverd, waarmee je je Leap motion kunt testen en uitproberen. Hier zie je hoe eea werkt.

  leapmotion

Er is een hele market aanwezig, waarin verschillende aanbieders van games, applicaties en tools hun producten voor de Leap motion verzameld worden en beschikbaar gesteld worden aan de consumenten en gebruikers. En het gaat niet om paar titels of slappe aftreksels, het gerenommeerde Cut the Rope is aanwezig en nog heel veel meer leuke spullen.

De aanwezig van de store betekend ook nog iets anders. Er is dus ook een SDK beschikbaar om zelf tegen de Leap motion aan te programmeren. En ja ook vanuit C#.

19-8-2013 21-49-39

Je opent een Listener en je connect met de controller. Daarna krijg je een hele stroom van data naar je toe en daarmee kun je dan de juiste dingen doen.

19-8-2013 21-53-03

Uit deze stroom van data of stroom van frames kun je handen, vingers en gestures ontdekken. Deze verbindt je dan weer met de acties in je applicaties en klaar is kees.

19-8-2013 21-47-49 19-8-2013 21-48-16 19-8-2013 21-48-38 19-8-2013 21-49-15  

Dit biedt allerlei mogelijkheden en opportunties. Oké, de detaillering en daarmee de kwaliteit kan nog een stuk beter. Maar ik denk dat met enerzijds betere SDK’s en drivers op te lossen is en anderzijds met nog verfijndere hardware. Maar het is wel de moeite waard om er naar te kijken en mee te spelen.

Zoals Microsoft al zei tijdens de introductie van Kinect voor de Xbox: You are the Controller. Jij bent de muis, maar pas op dat je niet vervangen wordt ;-)

Posted: Aug 26 2013, 09:00 AM by Marcel
Filed under: , , , ,
Activeer Windows Azure op je MSDN en WIN twee keer!

Azure MSDN campaign call-to-action slide

*Ik zeg twee keer, omdat het gebruik van Windows Azure al voelt als winnen ;-)

Windows Azure SDK 2.0 and Tools

Vorige week is versie 2.0 van de Windows Azure SDK en Visual Studio tools gereleased. En deze keer niet zo maar een paar bug fixes, maar echt super goeie toevoegingen.

Oke, versie nummer is natuurlijk opgehoogt en Windows Server 2012 is de standaard osFamily van een Role.

30-4-2013 22-28-2130-4-2013 22-35-38

Ook zijn de nieuwe VM sizes toegevoegd en kunnen we deze selecteren in de tools.

 30-4-2013 22-33-55

Naast de bekende Web en Worker Role is er nu ook een Role specifiek voor de Windows Azure Servicebus toegevoegd.

 30-4-2013 22-28-49

Maar de grote aanpassing zitten bij de Diagnostics en de Windows Azure Storage in de Server Explorer. De diagnostics is nu nog beter in te stellen.

 30-4-2013 22-34-44

 30-4-2013 22-34-56

En de Windows Azure Storage in de Server explorer heeft nu meer functionaliteit dan alleen een kijk functie. Wat node gemist werd was een eenvoudige editor voor bijvoorbeeld Windows Azure Storage tables. Voorheen had je altijd een los tool nodig, nu kun je in je vertrouwde Visual studio omgeving blijven. Maar ook selecties maken op een Storage Table behoort nu tot de mogelijkheden.

 1-5-2013 16-57-33 1-5-2013 16-59-04 1-5-2013 16-59-51

1-5-2013 16-59-24 1-5-2013 16-59-36

Als je wel eens gepublished hebt naar Windows Azure Websites, dan had je altijd een Publish profile nodig. Nu kun je ook de publishing gegevens importeren van een Windows Azure website zelf.

 30-4-2013 22-46-31

Voor een Cloud Service kun je nu de deployment nog meer sturen. Voordeel van Windows Azure was natuurlijk dat je app altijd beschikbaar is ook tijdens deployen. Tijdens het deployen wordt namelijk eerst de ene server gedaan en daarna de andere. Soms is dat niet handig en daarom is er nu de mogelijkheid om dat te bypassen.

 30-4-2013 22-52-19

Nog meer info komt natuurlijk binnenkort op mijn blog, maar uiteraard is alles ook terug te vinden op de blog van Scott Guthrie

http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2013/04/30/announcing-the-release-of-windows-azure-sdk-2-0-for-net.aspx

More Posts « Previous page - Next page »