Marcel's Blog

Windows Azure Free Trail

Omdat ik een Windows Azure account wilde koppelen aan mijn bestaande Office 365 account, heb ik een nieuw Windows Azure account gestart. In deze blogpost neem ik jullie stap voor stap door het aanmeld proces heen. Je kunt zonder risico starten met Windows Azure, als je over het gratis gebruik heen gaat dan stopt het allemaal vanzelf.

De eerste stap die je moet nemen, ga naar: https://www.windowsazure.com/nl-nl/pricing/free-trial/.

 waproef02

Als je op “nu kopen” klikt, dan krijg je dit scherm.

waproef01

Ik ga even van Prive gebruik uit. Dat betekent, dat we eventueel later willen betalen voor wat we echt gebruiken en niet dat we vooraf capaciteit inkopen. Het inkopen van Windows Azure capaciteit kan erg interessant zijn voor bedrijven of startups, die weten hoeveel capaciteit ze minimaal verstoken. Je krijgt dan wel een korting. Het principe is gelijk aan wat Telecom aanbieders doen. Als je een bel-bundel koopt, dan zijn de tikken binnen je bel-bundel goedkoper dan er buiten.

Je moet je dan aanmelden met je Microsoft Account. Aangezien ik mijn Windows Azure Free Trial wilde koppelen aan mijn Office 365 account, kies ik daar niet voor. Het vervolg na deze stap is voor beide gelijk.

waproef03

Ik krijg nu het inlog scherm van Office 365.

waproef04

Als ik dan ingelogd heb met mijn Office 365 account, dan krijg ik het volgende te zien. Ik heb inderdaad nog geen abonnementen, dat is het doel van deze actie  ;-) Maar als je al een Free Trail actief hebt, dan kun je er niet nog een aanvragen. Je zult dan of je Free Trail moeten stop zetten of subscription kopen.

 waproef05

Na het klikken op de “Meld u aan” link, gaan we lekker verder.

 waproef06

We moeten een mobiel nummer opgeven. Daarmee wordt gecontroleerd dat er niet een vreemde robot of zo allerhande free trails gaat aanmaken.

 waproef07

Je krijgt dan een SMS met een code. Deze moet je op de site invoeren.

 waproef08

 waproef09

Daarna zullen we Credit card gegevens en adresgegevens moeten opvoeren. Via een faktuur betalen kan tegenwoordig ook, maar dan alleen als je kiest voor de bundel varianten.

 waproef10

Na het klikken op volgende, wordt je subscription aangemaakt.

 waproef11

En je bent de gelukkige eigenaar van een mooie Windows Azure subscription. Anders gezegd je computerkracht en diskruimte is nu onbeperkt!

 waproef12

Als je dan op knop Rechtsboven (Portal) klikt, dan ga je naar de Windows Azure managment portal. Je doorloopt dan de welkoms wizard, die bekend maakt met alle vernuftige dingen in de portal.

 waproef13 waproef14 waproef15 waproef16 waproef17

En we krijgen de Management portal te zien!

 waproef18

Zoals je ziet is de Active Directory van je Office 365 account gelijk toegevoegd. Met alle gebruikers van het Office 365 account. Daarover later nog veel meer.

 waproef19

Als je nu naar het Billing menu gaat. Klik daarvoor op je e-mail adres bovenaan en kies voor “Show my bill”. Dan zie je dat je subscription een vreemde naam heeft. Deze kun je aanpassen.

 waproef20

Klik dan op de witte regel met “Gratis proefversie van 3 maanden”. Er verschijnt dan een overzicht van je verbruik en er staan een aantal opties. Een daarvan is “Uw abonnement bewerken”.

 waproef21

Mocht je niet meer van je subscription af willen (wat ik mij prima kan voorstellen ;-) ), dan klik je op gele regel.

 waproef22

Heel veel plezier met je Windows Azure subscription. Laat je gedachten de vrije loop en creeer mooie nieuwe toepassingen op het Windows Azure platform.

Global Windows Azure Bootcamp NL

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Wereldwijd werd de Global Windows Azure Bootcamp gehouden. In Nederland werd deze door de WAZUG en de SDN georganiseerd. Het programma in Nederland bestond uit een Windows Azure introduction door Marcel Meijer en na de lunch een sessie over HD Insight door Dennis Mulder. Tussendoor was er tijd om zelf aan de slag te gaan met de Hands-on labs van de Windows Azure trainingskit. Patriek van Dorp, Dennis Mulder, Edwin van Wijk en Marcel Meijer waren in de buurt om bij eventuele vragen of problemen te helpen.

  IMG_2220 IMG_2222 IMG_2210

Aan het einde van het event werd er wereldwijd een heel mooi experiment uitgevoerd. Alle landen deden mee met het Kinect en Windows Azure WorkerRoles van Alan Smith. Nederland deed mooi mee! In 21 landen werd mee gedaan aan de Render Farm voor een periode van 24 uur. In die 24 uur werden 724059 frames gerenderd door 9793 WorkerRole instances. Dat had anders 4.5 jaar geduurd. Normaal gesproken had dit $249.955,- gekost en nu koste dat bijna niks, bijna iedereen gebruikte zijn MSDN vrije compute uren of een gratis Windows Azure trail.

Het was weer een perfect event en we danken de lokale sponsoren voor hun support.

IMG_2208

Organised by:

SDN_Logo_603 wazug5

Local sponsor:

ineta2 infosupport2prodware4

WAAD – Integrate with Web App

In mijn vorige blogpost over Windows Azure Active Directory liet ik onderstaande scherm al zien. Ik vertelde toen dat ik hier op terug zou komen.

waad01

Als je de Wizard volgt en invult, dan ratelt het even en zal onderstaande verschijnen. Je heb je Website gekoppeld aan je Active directory.

waad02

De Federation Metadata document URL heb je straks nodig in Visual Studio.

 waad03

 waad04

Aan de naamgeving zag je al dat ik niet heel veel gedaan heb ;-) Ik heb Visual Studio gestart en File –> New Project gedaan. Daarna gekozen voor mijn personal Favoriet een MVC 4 website. Vervolgens doe je op de Web application portal een rechter muis klik. Je kiest dan voor ‘Identity and Access’.

 waad07

Je kiest voor de tweede optie en kopieert de Federation Metadata URL van de portal hierin.

 waad08

Daarna is het F5 in Visual Studio. Je web applicatie runt en toont een login scherm.

 waad09

Als je dan vervolgens inlogt met een gebruiker van je AD, dan krijgt die gebruiker toegang tot je geweldige applicatie.

 waad10

Hoe gaaf is dat! Dit biedt absoluut nieuwe mogelijkheden en super toepassingen voor vele bedrijven. Dit maakt een Office 365 subscription ineens nog interessanter!

Oke, als je bovenstaande stappen uitvoert, krijg je wel eerst nog deze foutmelding. Er wordt dan geklaagd over de Antiforgery token.

 waad11

 waad12

De oplossing is relatief simpel.

 waad13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je je Office 365 gebruikers de toegang tot de applicatie ontnemen. Dan klik je op dit menu.

 waad05

Kiest voor de Remove app keuze.

 waad06

En de gebruikers krijgen deze fijne foutmelding.

waad14

 

Anyway, hoe gaaf is dit. En dan heb ik je nog niet laten zien, dat ik door middel van de WAAD Graph API toegang kan krijgen tot de informatie van deze Active directory. Waarmee je dan ook nog eens beslissingen in je app kunt maken. Maar daarover in een volgende blogpost maar meer ;-)

VCards and QRCodes

Bij mijn werkgever hebben we visite kaartjes met een QRCode. Deze QRCode bevat een link naar een website waar de VCard van de medewerker te downloaden is. Een VCard is een standaard http://en.wikipedia.org/wiki/VCard voor electronische Business Cards.

WP_20130417_001

Het idee van de QRCode was dat je VCard van de medewerker kunt downloaden en de Prodware medewerker eenvoudig kunt toevoegen aan je adresboek. We hadden de VCard kunnen opnemen in de QRCode, maar dan zou de QRCode ook moeten veranderen als de medewerker een nieuwe functie krijgt of mobiel nummer etc. Dat leek ons niet handig. Daarom hebben we gekozen om naar een website te gaan, waar je de VCard kunt downloaden.

Voor het maken van de QRCode hebben we gebruik gemaakt van de standaard ZXING barcode library (http://code.google.com/p/zxing/downloads/list). Maar Prodware is een Microsoft georienteerd bedrijf en dus hadden we de C# variant van deze lib nodig. Geen probleem daar is een Nuget package voor (https://nuget.org/packages/ZXing).

De code snippet om de code te maken is relatief simpel.

image

Overigens kun je deze library ook gebruiken om een QRCode/Barcode scanner in je WP8 of Windows 8 app in te bouwen. Ik heb dat nu voor twee demo’s gedaan, daarover later meer.

De VCard standaard is handig, maar heeft een probleem. In de loop der tijd zijn de internet browsers argwanend geworden mbt een VCard. Op je gewone Windows 8/Windows 7 computer kun je de VCard zonder problemen downloaden en de data toevoegen aan je adresboek van Windows of Outlook. Dat werkt ook zo op een Windows Phone 7.x. Maar Windows Phone 8, Android en iPhone behandelen een VCard niet zoals je zou verwachten, er is geen standaard applicatie gekoppeld aan de extensie etc.

Omdat probleem op te lossen moest ik op zoek naar een oplossing. Wat blijkt nu, als de VCard via de mail komt, dan werkt het allemaal wel. Dus wordt de website zo aangepast, dat je de mogelijkheid krijgt om de VCard te mailen. Maar dat willen we natuurlijk wel afhankelijk maken van het device.

Mobile:

 wp_ss_20130417_0004 wp_ss_20130417_0001

Desktop:

wp_ss_20130417_0002 wp_ss_20130417_0003

Dit is heel simpel te doen in C# en MVC 4. Sowieso gaat MVC 4 al beter om met het tonen van de site in een mobiele browser. In de view neem je deze code op.

image

image 

Probleem opgelost. Nu nog even deployen naar onze on-premise server. De test omgeving draait uiteraard op Windows Azure ;-)

Windows Azure Global Bootcamp

On April 27th, 2013, you’ll have the ability to join a Windows Azure Bootcamp on a location close to you. Why? We’re organizing bootcamps globally, that’s why! Learn about locations, install the necessary prerequisites and get excited!

This one day deep dive class will get you up to speed on developing for Windows Azure. The class includes a trainer with deep real world experience with Windows Azure, as well as a series of labs so you can practice what you just learned.

Awesome. How much does it cost?

This event is FREE to the attendees. Gratis! Gratuite! Libero!

Even more awesome! What’s the catch?

There’s no catch. Even the pro’s recommend this event.

image

How do I attend one?

Find a location close to where you live. Click through to see the details for that class and then register. Keep in mind you will need to bring your own laptop to do the labs.

What do I need to bring?

You will need to bring your own laptop and have it preloaded with the software listed here. Please do the installation upfront as there will be no time to troubleshoot installations during the day.

Is this for beginners?

Yes and no. The local trainers will use the Windows Azure Training Kit to guide you to the basics. We’ll also be running a massive scalability experiment that may bring one of the Windows Azure datacenters down!

More information for the Dutch version: http://www.wazug.nl/agenda/global-windows-azure.aspx

Organised by:

SDN_Logo_60 wazug

Local sponsor:

ineta infosupportprodware

Windows Azure Endpoint monitoring

Als je naar de Windows Azure portal ging en je kiest voor een van de verschillende diensten op de portal, dan krijg je altijd een Dashboard te zien. Dit Dashboard is een aggregatie van een aantal performance counters.

endpoint01

Er is nu een nieuwe optie bij gekomen: Web Endpoint Status. Met deze optie kun je de beschikbaarheid van de Windows Azure website laten controleren vanuit een andere Windows Azure datacenter.

endpoint02

endpoint03

Het instellen is redelijk simpel. Je gaat naar de Configure tab.

endpoint04

Daar type je de URL in en geeft aan vanuit welke Windows Azure datacenters er getest moet worden.

endpoint05

Naast het tonen in het dashboard is er ook logging.

 endpoint07

Wederom een super toepassing! Ergo dit is niet alleen beschikbaar voor Windows Azure websites, maar ook voor Cloud services en voor Windows Azure Mobile Services.

endpoint06

endpoint08

Oke, dit gaat uit monitoring oogpunt nog lang niet ver genoeg, maar dit is wel een goede eerste stap. Het feit dat dit geimplementeerd is, geeft wel aan dat Microsoft meer in gedachten heeft.

Windows Azure IAAS Public Available

Sinds gisteren is Windows Azure IAAS publiek beschikbaar. Scott Guthrie heeft gisteren via zijn blog eea bekend gemaakt http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2013/04/16/windows-azure-general-availability-of-infrastructure-as-a-service-iaas.aspx

Buiten dat het woordje Preview nu is vervallen, zijn er nog meer mooie nieuwe dingen beschikbaar.

iaas01

Zo zijn er onder andere nieuwe images toegevoegd, zoals meerdere versies van BizTalk 2013 en ook een SharePoint 2013 image. De overige images waren al beschikbaar.

iaas02

Daarnaast zijn er nu ook meerdere smaken VM sizes beschikbaar. Zo zijn er VM’s met de naam A6 en A7 met respectievelijk 28 en 56 Gb geheugen en 4 of 8 cores.

iaas03

Ook Windows Azure Virtual Network is nu uit de preview fase en ook publiek beschikbaar.

Windows Azure is al een geweldig platform, maar nu ook een compleet platform met PAAS, IAAS en SAAS.

Windows Azure Active Directory (WAAD)

Het grote nadeel van Webapplicaties in de Cloud ten opzichte van Intranet applicaties is de beschikbaarheid van Active directory. Een van de oplossingen is natuurlijk om gebruik te maken van social networks (zoals Google, FaceBook, Twitter, Yahoo, Windows Live) om de gebruiker te valideren.

Maar dan weet je wel dat degene die zich aanmeldt degene is die hij zegt dat ie is, maar autorisatie moet je nog steeds zelf beheren. Dat is lastig, want zo heb je nog steeds geen echte controle. Zeker als je gebruikers medewerkers van je bedrijf zijn, dan wil je dat ze inloggen met een corporate account natuurlijk.

Maar als modern bedrijf maak je natuurlijk gebruik van Office 365 (Microsoft’s SAAS oplossing voor Office, Exchange en SharePoint in de Cloud). De medewerkers hebben dan een account en zou het niet mooi zijn om dat account te kunnen gebruiken in je Webapplicatie.

Op de Windows Azure portal hebben we al een Active Directory menu item. Daarachter zit het reeds bekende Windows Azure Access Control. Via dit mechanisme kun je via de bekende social networks (Google, FaceBook, Yahoo en Windows Live) mensen authentiseren. Meer info heb ik al eerder beschreven op dit blog: http://blog.marcelmeijer.net/2011/07/06/windows-azure-appfabric-acs-met-meerdere-instanties/ en http://blog.marcelmeijer.net/2012/05/04/windows-azure-wif-access-control-acs/.

clip_image001

clip_image003

Mijn eigen test site http://cloudtest.marcelmeijer.net maakt hier gebruik van.

clip_image005

Maar waar deze site ook gebruik van maakt, is Office 365 als authenticatie provider. Met mijn Office 365 account op het Joep-IT domein kan ik inloggen op de site.

clip_image006

Via het Claims mechanisme van ACS krijgen we dan enkele gegevens terug. Die kunnen we dan weer gebruiken in onze applicaties etc.

clip_image008

Dit klinkt allemaal wel goed, maar dat is nog steeds niet het echte Active directory. Bij Active directory willen we users maken en deze users gegevens en rollen geven. Dat willen we dan gebruiken.

Sinds kort is een op Office 365 gebaseerde Active Directory beschikbaar gekomen. We kunnen een Directory maken, op dit moment alleen nog op een nieuwe <name>.onmicrosoft.com Office 365 account. Het is de bedoeling dat ik hier later ook mijn bestaande Joep-IT Office 365 account kan gebruiken.

clip_image009

clip_image011

clip_image013

En via de SDK kun je graph en dus de gegevens van deze Active directory opvragen en gebruiken. Super!

En ik kan gebruikers toevoegen.

clip_image015

De gebruiker krijgt dan een mailje met een tijdelijk wachtwoord.

clip_image017

Maar wat als je nu een on-premise Active directory hebt, moet je dan dingen dubbel doen? Voor ACS hebben we al AD-FS (Active Directory Federation Services). Daarmee kun je de gebruikers van je locale AD naar de Cloud halen. Deze oplossing is niet helemaal optimaal. De ‘nieuwe’ Active directory biedt je mogelijkheden om je on-premise AD te syncen met je Cloud AD.

clip_image019

Aan de Cloud AD kun je dan applicaties toevoegen.

clip_image021

Dit is helemaal top. Ik kom later terug met een meer uitgewerkt voorbeeld van de werkelijke toepassing.

Windows Azure Store

Voor het Windows Azure platform hadden we al de beschikking over Windows Azure Marketplace. Deze marketplace is combinatie van Data en Applicaties.

WindowsAzureMarketplaceLogo

Maar nu is daar een nieuwe bijgekomen. Ook deze heeft de combinatie Data en Applicaties.

addon1addon2

addon3

Maar wat is dan het verschil? De Marketplace is meer winkelcentrum met verschillende SAAS producten voor of naast je Windows Azure applicaties. De ‘gekochte’ applicatie draait bij de leverancier en jij kunt er gebruik van maken. Voor de applicaties in de nieuwe Windows Azure store geldt dat ze komen te draaien onder jouw subscription. Een subtiel verschil maar toch voor sommige bedrijven een hele belangrijke.

Als je de keuze uit de vele op dit moment al beschikbare applicaties hebt gekozen, doorloop je een wizzard. Ook de Windows Azure store is qua user interface gelijk aan de overige onderdelen van de portal. Je geeft aan waar de app/add-on geinstalleerd moet worden etc.

addon4addon5

addon6

Aan het eind krijgt de administrator van de Windows Azure subscription dan een mail met de aangeschafte producten en vindt de verrekening plaatst via de gekoppelde creditcard.

addon7

addon8

Het mooie van dit alles is, dat ook dit een open geheel is. Iedere leverancier van goede tools kan opgenomen worden in de store. Dit kan je afzet markt enorm vergroten. En voor starters je hoeft je alleen druk te maken om je tools en niet over de betaling etc, dat neemt Microsoft voor zijn rekening tegen een vergoeding.

Kortom weer nieuw stukje in de complexe puzzel van Windows Azure. Naar mijn mening was het platform al behoorlijk volwassen, maar wordt het nu nog completer.

Windows Azure SQL Reporting

Het is zover ook SQL Reporting is nu geïntegreerd in de HTML 5 Windows Azure portal. Nu zijn alle functionaliteiten van de ‘oude’ Silverlight portal verhuist naar de nieuwe portal.

sqlrep1

sqlrep2

Helaas is er aan de kosten nog niet veel gewijzigd, hoewel er wel een kosten reductie is aangekondigd. Als je nu SQL reporting gebruikt voor enkele add hoc reports, dan is deze oplossing erg duur. Heb je meerdere rapporten die je hoog frequent gebruikt, dan zou het allemaal nog wel eens mee kunnen vallen. Windows Azure SQL reporting kent maar een datasource en dat zijn Windows Azure databases.

Maar zoals alles op eender welk Cloud platform je zult goed moeten nadenken of en welk middel je gaat inzetten voor je oplossing. Omdat dit nogal eens niet volledig genoeg gedaan wordt, lijken Cloud platforms veel duurder dan on-premise oplossingen.

Surface RT and Surface Pro

Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een Surface RT (inmiddels te koop in de Nederlandse online Microsoft Store, Media Markt en TabletCenter). Ik vind het echt een geweldig apparaat. Het is een typische kitchen table device, behalve dan dat hij wel gepersonaliseerd is natuurlijk. Door de vele apps in de store gebruik ik hem ‘s ochtends veel om eerst de verschillende nieuwszaken op te pikken: NU.nl, NOS, Telegraaf, mail etc. Ook om effe een beetje te internetten en te Facebooken is het een geweldig apparaat.

Veel criticasters komen dan meteen met opmerkingen: “ik kan applicatie XYZ niet installeren”. En mijn developer vrienden zeggen dan gelijk, kan je er ook op ontwikkelen. Ja, wat is het probleem? Dat kun je toch ook niet op een iPad of op een Android device? Daar moet je app’s downloaden vanuit de store en andere apps kunnen niet.

Misschien zit daar wel het marketing probleem hoor. Een Microsoft Surface RT of een ARM device van een concurrent beschikken over Windows RT. Het feit dat er Windows gebruikt wordt, geeft het vermoeden dat er meer kan dan werkelijk het geval is. Ook de aanwezige Desktop tile doet vermoeden dat er meer kan.

Ook de gedachte dat het een Enterprise apparaat zou zijn, kloppen niet. Tenslotte een Surface RT of Windows RT device kan niet gekoppeld worden aan een domein. Ook Group policies zijn niet mogelijk met Windows RT. Ook aan de licentie kant is er nog een haakje. Een Surface RT wordt standaard geleverd met Microsoft Office 2013. Dit is een Home/Student versie. Dat betekent, dat je er geen commercieel werk mee van uitvoeren. Op zich allemaal niet erg, want een iPad hang je ook niet in het domein ;-)

Als je meer wilt en wilt kunnen, dan zou een Surface Pro een oplossing kunnen zijn. Deze is uitgerust met een i5 en beschikt over 4 Gb geheugen. Redelijk voldoende voor de meeste toepassingen. Er zijn twee harddisk varianten 64 Gb en 128 Gb.Dat lijkt niet veel maar we hebben tegenwoordig toch het meeste in de Cloud staan. Toch? Ik heb een 64 Gb variant en ik heb nog 7.5 Gb over. Ik heb Visual Studio, Microsoft Office en WP8 SDK geïnstalleerd. Op een Surface Pro kun je wel desktop apps installeren en aan een domain toevoegen etc.

WP_20130218_003

WP_20130218_004 

Maar zijn het dan wel dezelfde apparaten? Nou niet echt eigenlijk. Ze zien er op het eerste gezicht gelijk uit, maar de Pro is duidelijk dikker. Grotendeels veroorzaakt door Core i5, want deze heeft nogal wat koeling nodig. Hoewel de Surface wel warm wordt, maar niet heet. De SD kaart gleuf zit op een andere plek dan op een RT. Een irritant dingetje is, dat de externe display connector een ander type is. De RT gebruikt een HD video out port en de Pro gebruikt een mini Displayport. De batterij duur van de RT is ruim 8+ uur en van de Pro is ongeveer 4 uur.

WP_20130218_006

Ook het scherm van beide is niet gelijk. De RT heeft in desktop mode een resolutie van 1366x768 en de Pro heeft een 1920x1080 resolutie. Standaard merk je daar niet veel van, want het zoom level staat ingesteld op 150%. De RT heeft 5 Touch point en de Pro heeft het dubbele. Ook wordt bij de Pro een Stylus geleverd, daarmee kun je tekenen zoals je dat op vorige Tablet laptops deed. Dit pennetje doet het dan ook niet op een RT. Ook dit is eigenlijk niet raar, want de RT heeft een heel ander doel.

Als we het dan toch over doelen hebben, volgens mij zit het zo. De Surface RT gebruik je zoals je een iPad gebruikt. Je installeert veel Windows Store apps en gebruikt ook overwegend deze kant van de tablet. Heel af en toe als je Word/Excel/PowerPoint gebruikt, dan kom je op de desktop. In principe heb je daar minder te zoeken. De Surface Pro gebruik je als iets meer wilt dan alleen de Windows Store apps gebruiken. Je kunt er ‘oude’ desktop apps installeren en dat zit je aan de desktop kant van de tablet. Aangezien hij onhandig op je knieën ligt, kun je niet zo handig developpen als je op de bank voor de TV zit. Hoewel de i5 best snel is, willen wij developers toch graag een i7 met veel geheugen. Om dat echt te ontwikkelen heb je meer aan een Ultrabook met touch scherm, zoals een Lenovo, Acer, Asus of HP. Deze kunnen veel zwaarder uitgevoerd worden met meer geheugen en meer CPU.

Op dit moment heb ik Surface RT’s en een Surface Pro. Beide werken erg prettig. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een van beide, denk dan goed na wat je wil. Ook Enterprise of zakelijke gebruikers moeten daar goed over nadenken.

Wil je ze in levende lijve zien? Tijdens de TechDays in Den Haag zal ik als ATE (Ask the Expert) aanwezig zijn. Ik zal ze dan beslist bij mij hebben ;-)

Windows Azure Mobile Services

Sinds enige tijd zijn de Windows Azure Mobile Services beschikbaar gesteld via de Windows Azure management portal. Deze Mobile Services maken het eenvoudiger om snel mobiele applicaties te maken met Windows Azure als backend. Dat is dan niet beperkt tot Windows Phone 8 en Windows 8, maar ook iOS behoord tot de platforms. Zoals we inmiddels gewenst zijn met de Windows Azure portal en met Cloud diensten in het algemeen, de verbeteringen en aanpassingen volgen elkaar rap achter elkaar op.

wamobserv1

We konden al Mobiele applicaties maken met Windows Azure SQL Databases als backend, push notifications gebruiken en verschillende identity providers gebruiken. Nu is er een scheduler mogelijkheid toegevoegd. http://www.windowsazure.com/en-us/develop/mobile/tutorials/schedule-backend-tasks/

Maar ook is nu alles via Commandline tools te configureren en te beheren. Dat is erg geweldig, dat betekent dat we onze ALM processen nog beter ingericht kunnen krijgen. Want hoe minder handmatige acties, hoe heter het is. http://www.thejoyofcode.com/The_twelve_days_of_ZUMO.aspx

Nick Harris (@cloudnick) heeft ook nog eens allerhande voorbeelden beschikbaar gesteld. Met deze voorbeelden zijn de mogelijkheden van Windows Azure Mobile Services onbegrensd.

Geolocation sample end to end using Windows Azure Mobile Services

wamobserv2

http://code.msdn.microsoft.com/windowsapps/Geolocation-sample-end-to-5d9ee245

Enqueue and Dequeue messages with Windows Azure Mobile Services and Services Bus

wamobserv4

http://code.msdn.microsoft.com/windowsapps/Enqueue-and-Dequeue-e9429caa

Capture, Store and Email app Feedback using Windows Azure Mobile Services

wamobserv3

http://code.msdn.microsoft.com/Capture-Store-and-Email-34005240

Upload File to Windows Azure Blob Storage using Windows Azure Mobile Services

wamobserv5

http://code.msdn.microsoft.com/windowsapps/Upload-File-to-Windows-c9169190

Create a Game Leaderboard using Windows Azure Mobile Services

wamobserv6

http://code.msdn.microsoft.com/windowsapps/Adding-a-Leaderboard-to-1f9d216d

Windows Azure Websites and Storage

Windows Azure Websites zijn erg handig om snel een website in de lucht te brengen. Je kunt daarbij kiezen uit een gallery van producten. Deze gallery bestaat uit Blogs (Wordpress ea), Content management systemen (DotNetNuke ea), Wiki’s etc. En als je door deze lijst heen loopt, dan zie je dat ze niet allemaal .NET based zijn. Sommige producten hebben SQL Server database nodig en sommige MySQL. Ook dat is geen probleem beide is mogelijk. Met een paar simpele klikken heb je zo een website in de lucht.

eval1

Maar als je een reeds bestaande website hebt, dan kun je die ook hosten op Windows Azure websites. Ook dan ben je met iets meer klikken up en running. Moet je in je website dan nog rekening houden met het hosten op Windows Azure? Nope, helemaal niet. Aan je website hoef je niets aan te passen en deze kan zo naar Windows Azure. En updates aan de website kun je dan gewoon deployen oftewel publishen zoals je dat ook op een ‘eigen’ webserver zou doen.

eval7

Oke, maar ik wil gebruik maken van Windows Azure storage of Windows Azure Service bus. Dat kan dan zeker niet? Jazeker wel, geen probleem. Uiteraard moet je in je applicatie dan wel iets aanpassen om volledig gebruik te maken van deze diensten.

Ik heb dat zelf gebruikt voor de server kant van mijn nieuwe Windows 8 en Windows Phone 8 applicatie. Met deze applicaties kun je de sessies van de SDN events evalueren en je waarde oordeel geven.

eval4eval5

Het gaat hier niet om enorm veel data. Ik heb events en event hebben sessies en een sessie heeft een evaluatie. Er zijn ook geen hele moeilijke relaties tussen tabellen. Dus typisch zo’n gevalletje voor Windows Azure storage tables. Ook vanuit kosten oogpunt niet onbelangrijk. Zoals gezegd, het gaan niet om veel data. Stel even 3 events maal maximaal 20 sessies maal 150 bezoekers, dat blijft heel erg ruim onder de 100 Mb van de kleinste Windows Azure SQL Database. Het prijsverschil tussen storage tables en SQL tabellen is dan best groot. (NB Ik realiseer mij dat we soms SQL server functionaliteit gewoon nodig hebben, maar ik denk ook wel dat we vaak te gauw grijpen naar dit middel.

Deze data ontsluit ik voor de applicaties via een WebApi. Zodat de apps via een simpele REST interface de get en posts kunnen doen en JSON terug krijgen. En deze REST services zijn onderdeel van mijn Windows Azure Website.

Maar kan dat dan zomaar? Jazeker. Alles wat je nodig hebt, zijn deze twee NuGet packages.

eval2

En deze code. De connectionstring naar de Windows Azure storage staat dan in de Web.config.

eval3

De rest van je code is zoals je altijd met Windows Azure storage tables omgaat.

En mijn groeipad? Windows Azure Websites kun je ook scalen (meerdere instanties) en/of zwaardere machines van maken.

eval6

Stel je voor dat er straks toch een achtergrond proces bij komt, bijvoorbeeld om BI op de ingevoerde data te doen. Dan zou ik daar een WorkerRole voor nodig kunnen hebben. Dan kan ik de Windows Azure Website zo ombouwen tot een Cloud Service. De setting van de storage zal dan verplaatsen van de web.config naar de Cloud Service configuration. Verder hoeft er in principe weinig te gebeuren aan de Web Role. Uiteraard zal ik de Worker Role dan moeten uitwerken.

Handig he, Windows Azure. Het groeit met je mee, je kunt klein beginnen en groeien naar immense hoogte.

Surface and Windows 8

Sinds de RTM van Windows 8 heb ik Windows 8 op al mijn laptops staan. Ook op de laptop zonder touch scherm en welke ik gewoon dagelijks voor het werk gebruik. Ik ben uitermate tevreden over hoe Windows 8 functioneert. Het voelt veel sneller en stabieler aan dan Windows 7.

windows8

Dennis Vroegop heeft al verteld over de rare vraag om de startbutton. Die mis je uiteindelijk helemaal niet. Sterker nog in Windows 7 had ik zoveel geïnstalleerd dat ik al moest zoeken naar de applicatie. Dat is in Windows 8 alleen maar eenvoudiger geworden.

Voor de officiële launch zat ik wel erg veel in de Desktop mode. Tot voor kort waren er nog niet heel veel Windows 8 Style apps. Dat is inmiddels wel anders. De meest belangrijke apps zijn er toch wel, NU.nl, NOS, WebRadio, Lync, Onenote, Buienradar, Skype, Fokke en Sukke, Dilbert en overige Nieuws programma’s.

Als je geen touch scherm hebt, dan zijn er een aantal toets-combinaties om te onthouden:

  • Windows toets: kom je in het Start scherm
  • Windows toets + D: Desktop mode
  • Windows toets + Q: Query mode oftewel zoeken
  • Windows toets + I: Instellingen, afhankelijk van Desktop of Start zie je de Control panel.
  • Windows toets + C: oproepen Charms, de vijf iconen aan de rechterkant
  • Windows toets + Z: Als een Modern UI app een App bar heeft, dan roep je die zo op.

Verder gebruik ik vaak mijn muis. Echt het went heel snel.

Sinds vorig weekend heb ik ook een Surface. Ik was niet op de //Build Conference, maar was wel een van de ongeduldige mensen. Ik wilde perse zo’n ding hebben. Ik heb nog geen moment spijt gehad van deze aanschaf. Tjonge wat is het een gaaf ding! Heerlijk lange batterij duur, de touch cover typt (na gewenning) best prettig en erg handig in het gebruik zeker door de toevoeging van Office 2013. Ik gebruik hem graag voor het maken van aantekeningen tijdens vergaderingen. Uiteraard in OneNote natuurlijk.

Ik heb hem in Duitsland besteld, want helaas is hij in Nederland nog niet verkrijgbaar. Er zijn meer opties, op WP7NL staan de mogelijkheden.

surface1surface2

Maar het is wel een aanrader en een blijvertje voor de toekomst! De genoemde Windows 8 Style apps heb ik ook op mijn Surface en dat werkt erg goed. Op mijn Surface zit ik veel meer aan de Metro kant.

Windows Phone 8

Met het gebruik van Windows Phone kwam destijds ook de Zune software naar onze PC’s. Met deze software (soms de iTunes voor Windows Phone genoemd) kon je allerhande zaken (foto’s, muziek, filmpjes etc) van en naar je telefoon brengen. Automagisch werden dan ook de spullen van je telefoon gesynced met je computer.

Met Windows Phone 8 verlaten we Zune en krijgen we daar de Windows Phone app voor terug. Deze app staat in de Microsoft Windows 8 store. Als je Windows 8 hebt, dan kun je hem al installeren, maar hij zal pas iets doen als je een Windows Phone 8 hebt. Misschien ook bij Windows Phone 7.8?

8-11-2012 13-22-07

8-11-2012 13-30-56

De app blijft dan eigenlijk alleen maar in deze mode staan.

Als je een Windows Phone 8 telefoon aansluit, dan zal uiteraard eerst de driver voor het ding geinstalleerd worden. Mijn telefoon heet uiteraard “MarcelMeijer”.

4-11-2012 20-48-57

8-11-2012 13-20-58

Anders dan bij Windows Phone 7.5 krijg je nu een gaaf icoontje van je telefoon.

Daarna zal automatisch de Windows Phone app gestart worden en ziet het scherm eruit zoals eerder, maar daarna komt onderstaande screen shot.

4-11-2012 20-58-31

Je kunt de telefoon met deze app dan een naam geven en zoals je gewend was met de Zune software spullen op je telefoon zetten. Je kunt dan foto’s, muziek en filmpjes weer op je device zetten. Uiteraard is het beter om deze op je Skydrive of in de Cloud te zetten Winking smile

Ook wordt er weer een ‘backup’ van de foto’s op je PC gemaakt. Uiteraard heb ik hem ook even aan mijn Surface gehangen en daar werkt het precies gelijk.

Zune is dood, leve de Windows Phone app.

More Posts « Previous page - Next page »